Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можуть показання поліграфа бути доказом у суді?

1 березня 2019, 10:00
23174
2
Реклама

Відповідно до Закону «Про судову експертизу», результати використання поліграфа набувають доказової сили тільки у рамках призначеної судової експертизи. Тому перевірка на поліграфі можлива лише у добровільному порядку або у випадку проведення експертизи, призначеної судом. Варто наголосити, що положення процесуальних кодексів чітко та безапеляційно визначають, що усі докази у справі оцінюються у їхній сукупності. Таким чином, диспозитивність судового розгляду не може відхиляти будь-який доказ, без належного на те обґрунтування. Звісно ж, дослідження з використанням поліграфа може мати лише вірогідний (некатегоричний, т.зв. «м'який») висновок.

Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень (наказ Мін'юсту від 08.10.1998 року № 53/5) також передбачають проведення опитування із застосуванням спеціального технічного засобу - комп'ютерного поліграфа. Тож, висновок експерта (поліграфолога) має усі необхідні атрибути самостійного доказу. Звісно ж, експерт-поліграфолог повинен володіти спеціальними знаннями у цій сфері. Наразі, діє ДСТУ 8692:2016 Поліграфи. Технічні умови.

Таким чином, чинне законодавство повною мірою надає змогу використовувати поліграфи (результати тестувань на них), як складові доказової бази, при прийнятті судового рішення. Звісно ж, залишається питання, чи відповідає залучений експерт вимогам наявності у нього спеціальних знань? Щонайменше, ця особа повинна мати вищу психологічну освіту та спеціальну підготовку для роботи з поліграфом.

Що стосується судової практики - то от вона, наразі, у стадії формування. Частина суддів категорично не сприймає використання поліграфа. Тим більше вони не здатні оцінити якість проведеного психофізіологічного дослідження з використанням поліграфа, чітко розрізнивши таке дослідження від його імітації. Варто відзначити, що ситуація хоча й поволі, але змінюється у кращу сторону.

Важливо розуміти й те, що у правосудді особливо цінується здатність критично сприймати усі без виключення докази. Жодних абсолютних авторитетів. Усе може мати значення - від постановки питання підекспертному чи підекспертній про дійсні обставин справи до обробки результатів дослідження. Скажу одразу: від професійності поліграфолога залежить 80% успіху. Профани й дилетанти є загрозою для розвитку інституції психофізіологічного дослідження на поліграфі.

Тож, як і будь-який інший доказ, він має і повинен піддаватися сумніву - лише тоді можна буде говорити про дотримання і принципу змагальності сторін та вимог до оцінки кожного доказу у справі. Також потрібно розвивати практику рецензування висновків експертів-поліграфологів. Насправді, це зовсім не складно: усі тестові питання фіксуються поліграфом і записуються таким чином, що до профайлу вже не можна буде внести змін. Тож, правильність фіксування реакції поліграфологом досить легко перевіряється - чи то судом, чи стороною, чи іншим експертом. Ніхто не позбавлений права ініціювати додаткову чи повторну експертизу, або ж ставити питання про неналежність будь-якого доказу - і висновок поліграфолога не є виключенням.

Хочеться окремо зупинитися на порядку призначення судових експертиз. Цікаво якраз те, що найбільше судові поліграфологічні експертизи призначались при розслідуванні кримінальних правопорушень, зокрема, вбивств. Ця сфера застосування детектора брехні виявилася найбільш прогресивною.

Чи довіряє слідство поліграфологам? Із власного досвіду: за останні два роки, виконала три судові психофізіологічні експертизи з використанням поліграфу, пов'язані із вбивствами (у т.ч. замовними, групою осіб). Усі слідчі та прокурори покладали ці висновки в основу обвинувального акту (причетність обвинувачених була підтверджена). Більш того, часто слідчі заявляли, що саме це дослідження дозволило повною мірою з‘ясувати дійсні обставини події, що мала місце.

***

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. До 20.03.2019 (включно) при одночасній покупці сервісів VERDICTUM і CONTR AGENT діє знижка 30% на кожен продукт.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини