Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поліція не може безпідставно вимагати у водія поліс автоцивілки

18 березня 2019, 14:30
46355
0
Реклама

Стандартна ситуація перевірки поліцією документів водія - це прохання пред'явити посвідчення водія, техпаспорт та поліс автоцивілки.

Разом з тим, у Законі «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» чітко вказано, що контроль за наявністю договорів автострахування здійснюється підрозділами Нацполіції при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів ДТП. Інших підстав складення протоколу про відсутність полісу автоцивілки у поліції немає.

Іншим органом, що має право перевіряти наявність автоцивілки є Держприкордонслужба - при перетині транспортними засобами кордону.

Таким чином, лише два випадки, коли поліцейський може перевірити поліс автоцивілки та виписати протокол за його відсутність:

- при складанні протоколу щодо порушень ПДР;

- при оформленні дорожньо-транспортної пригоди.

Отже, непред'явлення при перевірці полісу автоцивілки не є підставою для складання протоколу за ч. 1 ст. 126 КпАП (штраф за таке порушення складає 25 неоподаткованих мінімумів доходів громадян - 425 грн).

Така правова позиція підтримана в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 27.04.2017 і знайшла своє відображення у подальших судових рішеннях (наприклад, рішення по справах 760/15484/16-А, 196/1332/18).

Більше того, якщо протокол не був складений на місці, рішення про порушення ч. 1 ст. 126 КпАП теж може бути успішно оскаржене у суді.

***

Раніше ми писали, скільки будуть коштувати і як можна виготовити індивадуальні номери на авто та мотоцикли.

***

Нагадаємо, що із текстами рішеннями по справах 760/15484/16-А та 196/1332/18 можна ознайомитися за допомогою системи аналізу судових рішень VERDICTUM від ЛІГА:ЗАКОН. Також можна скористатись тестовим доступом.

VERDICTUM забезпечує швидкий інноваційний аналітичний пошук судової практики. Завдяки цьому можливо обґрунтовано обрати правову позицію та ефективні аргументи для досудових і судових спорів. Цей сервіс також надає можливість з'ясувати правову позицію судів щодо суперечливих моментів законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини