Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк продовжує лібералізацію руху капіталу

4 квітня 2019, 13:55
343
0
Реклама

Національний банк постановою від 01.04.2019 № 56 затвердив нову редакцію Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків - резидентів і нерезидентів.

Вона, зокрема, регулює порядок відкриття та закриття банками:

- рахунків клієнтів - резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб);

- кореспондентських рахунків банків - резидентів та нерезидентів;

- рахунків міжнародних фінансових організацій, а також управителя за договором управління майном.

З 4 квітня - дня набрання постановою чинності - юридичним особам-нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів надано можливість відкривати рахунки в українських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.

Крім того, нова редакція Інструкції передбачає:

- скасування подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів - відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, нотаріальне посвідчення не вимагатиметься;

- зміна найменування юридичної особи не передбачає закриття діючих рахунків.

- відсутність обмежень стосовно проведення операцій з рахунками, визначені лише певні особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів

Іншою постановою (від 01.04.2019 № 58) Нацбанк вніс зміни до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу.

Зокрема, запроваджується визначення компаній-оболонок - юридичних осіб-нерезидентів, які не здійснюють фактичної господарської діяльності в країні реєстрації (відсутні достатні активи і працівники для здійснення відповідного виду господарської діяльності) або структура власності якої не дозволяє встановити реальних кінцевих бенефіціарних власників (контролерів).

Зміни до Положення, що також набрали чинності з 4 квітня містять також:

- процедури здійснення аналізу інформації та документів для виявлення компаній-оболонок;

- дії банку в разі підтвердження того, що клієнт є компанією-оболонкою або відмови клієнта в наданні банку необхідних документів чи інформації, у разі, якщо наданих документів недостатньо для здійснення відповідного аналізу.

Водночас вимоги щодо здійснення аналізу інформації та документів не поширюються на юридичних осіб - нерезидентів, які є холдинговими компаніями або їх корпоративними підприємствами, за умови, що структура власності холдингової компанії є прозорою та дає змогу визначити кінцевих бенефіціарних власників, та господарська діяльність такої юридичної особи дає можливість повного розуміння її характеру.

Нещодавно ми писали, що Нацбанк визначив, як працюватимуть банки у зв'язку із перенесенням робочих днів.

Нагадаємо, що при встановленні нових і перевірці наявних ділових контактів може бути корисним сервіс CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Він, серед іншого, дозволяє перевірити інформацію про можливе включення ваших контрагентів у санкційні списки України, ЄС, США та інших країн, а також здійснювати їх подальший контроль.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини