Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Скасування франшизи за автоцивілкою та збільшення страхової виплати у 100 разів: проект

5 квітня 2019, 10:00
1265
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 10196, який може кардинально змінити умови обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Метою змін є приведення ринку автоцивілки до європейських стандартів. В першу чергу це стосується зростання виплат за страховими випадками.

Так, за шкоду заподіяну життю та здоров'ю пропонується збільшити страхову винагороду з нинішніх 200 тис. грн до 1 млн з 2020 і далі - поетапно - до 20 млн у 2025 році.

За майнову шкоду - 100 тис., 500 тис. та 8 млн відповідно. Пропорційно зростатимуть й максимальні виплати за страховими випадками, незалежно від кількості потерпілих та сум завданих майнових збитків.

Серед нововведень - запровадження обов'язкової системи прямого врегулювання страхових випадків. Йдеться про відшкодування збитків потерпілому компанією, де він страхувався, а не страховою винного. Така система діє й сьогодні, проте вона має добровільний характер, до неї входять 16 із 51 страхової компанії, що здійснюють цей вид страхування.

Виходячи з цього, терміни прийняття рішення і виплат пропонується суттєво зменшити - до 10 та 60 днів відповідно. Планується передбачити виключні умови їх продовження та штрафні санкції за їх порушення.

Норми про франшизу пропонується виключити одночасно з початком першого етапу дерегуляції тарифоутворення.

Пропонуючи запровадити ці та інші нововведення автори законопроекту вважають, що вартість страхування не зросте. Пояснюється це тим, що при середній ціні полісу у 583 грн, середній розмір виплати за пошкодження майна складав 17,8 тис. грн, а за шкоду життю та здоров'ю - 25 тис. грн.

Також законодавці пропонують остаточно закріпити положення про електронну форму як основну для договорів автоцивілки: чинним вважатиметься договір страхування цивільної відповідальності, інформація щодо якого міститься в єдиній централізованій базі даних МТСБУ. Схожа норма нещодавно була ухвалена Кабміном і прописана у ПДР. При цьому, як і раніше, перевірятимуть наявність полісу патрульні поліцейські зможуть лише у визначених випадках.

Більш докладно про укладення електронних договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів можна дізнатись у модулі «Ситуації для бізнесу» інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини