Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Довіра до судової системи лишається низькою

12 квітня 2019, 10:01
379
0
Реклама

Щороку Європейська Бізнес Асоціація запитує in-house юристів членських компаній ЄБА та представників юридичних фірм про ситуацію в адміністративних та господарських судах України. На початку цього року експерти ЄБА вшосте провели опитування і попросили респондентів оцінити систему правосуддя за увесь 2018 рік.

Інтегральний показник Судового індексу Асоціації за підсумками 2018 року становить 2,48 за п'ятибальною шкалою. Результат попереднього дослідження був дещо менший - 2,4 балів. Цього року позначка індексу сягнула найвищого значення за всю історію дослідження з 2013 року, проте значення індексу все ще знаходиться у негативній площині. Варто відзначити зростання оцінки рівня довіри до судової системи з боку лідерів компаній - 2,01 балів (порівняно з 1,85 у попередньому періоді).

Детальна презентація з результатами Індексу за посиланням.

Значення двох інших складових індексу - загальної оцінки неупередженості та об'єктивності судової системи та середньої оцінки факторів організації та діяльності судової системи - також демонструють незначну позитивну динаміку (зростання на 0,08 та 0,03 пунктів відповідно). Однак вочевидь цього недостатньо, щоб можна було вести мову про видимі зрушення у реформуванні судової системи країни.

«Важливо, що Судовий індекс за підсумками 2018 року знову став на шлях зростання, хоча й доволі повільного. Незважаючи на те, що інтегральний показник залишається в негативній площині, є сподівання, що закладені основи перезапуску судової системи продемонструють свої якісні результати вже у короткостроковій перспективі», - наголосила Керівник контрольно-правового департаменту Європейської Бізнес Асоціації, Ярослава Савастєєва.

«Можливість захисту прав та інтересів в судовому порядку є одним із факторів, котрий у тому числі впливає на рішення представників бізнесу зайти на ринок України чи ні, розширювати існуючі потужності чи ще почекати. Тому «косметичними» перетвореннями тут не обійтись. Потужна судова гілка влади спроможна стати основою для ефективної боротьби з корупцією».

Загалом участь в Судовому індексі взяли 70 юристів. Окрім фахівців-правників ми також поцікавилися у топ-менеджерів (128 у 1-му півріччі та 115 у 2-му півріччі 2018 року) в рамках Індексу інвестиційної привабливості України, як вони загалом оцінюють судову систему в Україні.

Ви можете уникнути затяжних і дорогих судових тяжб, якщо при виборі контрагента перевірите його за допомогою сервісу «СONTR AGENT» від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини