Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці все перетруть: поради бізнесу, як поводитися під час перевірок

12 квітня 2019, 17:52
10915
3
Реклама

"Унція профілактики набагато краща, ніж фунт лікування".

Поль Брегг

Як відомо, не менше вогню і фіскалів суб'єкти господарювання бояться і інспекторів усім добре відомого вітчизняного органу - Державної служби України з питань праці (далі - "Держпраці"). І не дивлячись на те, що на даний момент представники бізнес-структур вже "призвичаїлися" справлятися з такими форс-мажорними ситуаціями як перевірки та інші форми нагляду Держпраці, останні все ще мають властивість бути динамічними. А тому бізнесу, поза сумнівом, завжди варто тримати руку на пульсі і бути в курсі як деяких практичних моментів в контексті вказаних перевірок, так і актуальної судової практики з цього питання. Варто зазначити, що у відповідній публіцистичній літературі недостатньо чітко освітлено багато важливих моментів стосовно того: 1) як варто поводитися при перевірках; 2) які документи від інспекторів можна і треба вимагати до початку перевірки; 3) за яких обставин перевірка вважатиметься такою, що відбувалася у рамках закону, а при яких - ні. Саме на такий юридичний лікнеп і спрямована ця стаття.

Аналіз чинного законодавства вказує на те, що ті заходи нагляду і контролю, на які уповноважені інспектори Держпраці, поділяються на дві категорії: 1) заходи нагляду (контролю) з питань дотримання законодавства про охорону праці; 2) заходи нагляду за дотриманням законодавства про працю в цілому.

Так, перша група перевірок регулюється і проводиться згідно з нормами Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", а також Закону України "Про охорону праці". Тобто об'єктом нагляду (контролю) в даному випадку виступає дотримання суб'єктами господарювання норм як Закону України "Про охорону праці", так і Кодексу законів про працю (далі "КЗпП") та прийнятих відповідно до них інших нормативно-правових актів.

У свою чергу, порядок проведення перевірок, які відносяться до другої групи, регулюється постановою Кабінету Міністрів України № 295 "Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України і статті 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" і об'єктом нагляду у такому разі є і інші норми законодавства про працю (окрім охорони праці).

З одного боку, обидві групи заходів спостереження Держпраці за бізнесом зачіпають одні і ті ж правовідносини, але основна різниця тут криється у формах такого нагляду і контролю. Так, наприклад, заходи нагляду (контролю) з питань дотримання законодавства про охорону праці здійснюються інспекторами у формі перевірок, ревізій, оглядів та інших формах, вказаних в законодавстві. Такі перевірки можуть бути як плановими, так і позаплановими. У свою чергу, заходи нагляду за дотриманням законодавства про працю можуть проводитися у формі інспекційних відвідувань і невиїзних інспекцій (тобто у приміщенні відповідного органу).

Стосовно планових перевірок, то вони, відповідно, для законності їх проведення мають бути внесені до плану перевірок з питань охорони праці, який розміщено на сайтах Регіональних управлінь Держпраці у відкритому доступі.

1.Отже, перша вам порада: якщо наскочила перевірка, яку інспектори оголосили вам як "планову", обов'язково перевірте таку інформацію на сайті відповідного РУ Держпраці. Якщо ваша компанія відсутня у плані - можете сміливо не допускати інспекторів до проведення перевірки.

2. Пам'ятайте, що неналежне повідомлення про проведення перевірки також є обґрунтованим приводом для відмови в допуску на підприємство.

У контексті проведення планових перевірок варто звернути увагу на ще один момент. Так, згідно із законодавством, про проведення такої перевірки суб'єкт господарювання має бути попереджений за 10 календарних днів до початку проведення перевірки і таке повідомлення має бути оформлене належним чином.

Так, наприклад, у своїй постанові по справі № 826/1981/16 від 25 листопада 2016 року Окружний адміністративний суд м. Києва вказав на те, що факс не є належним способом інформування про дату проведення майбутньої перевірки.

3. Не менш важливим є і те, що безпосередньо перед проведенням заходів нагляду і контролю інспектор Держпраці зобов'язаний надати вам наступні документи: службове посвідчення (якщо останнє відсутнє або прострочено, ви знову ж таки маєте повне право відмовити в допуску до перевірки), а також направлення на проведення такого заходу. Зверніть увагу на те, що час ознайомлення з цими документами законодавством ніяк не обмежено. Ознайомившись з посвідченням та направленням, ви також можете у телефонному режимі дізнатися у представників відповідного управління Держпраці чи дійсно ця людина є їх співробітником.

4. Готуючись до візиту інспекторів Держпраці, поясніть своїм співробітникам, що вони мають право не спілкуватися з інспектором, якщо не бажають цього. Ми рекомендуємо обмежити коло осіб, які будуть наділені повноваженнями спілкуватися з інспектором по праці. Це може бути як бухгалтер, так і начальник юридичного відділу, але у будь-якому випадку краще заздалегідь визначити коло осіб для переговорів і донести цю інформацію колективу.

5. Не в останню чергу ми б також рекомендували провести для співробітників окремий тренінг на тему проведення перевірок. Мета такого тренінгу - пояснити співробітникам порядок проведення перевірок, їх права і обов'язки, повноваження інспектора та інші важливі питання, які стосуються перевірок.

6. Пам'ятайте, що під час візиту інспектора Держпраці на підприємстві мають бути певні документи. Зокрема, до таких документів відносяться статутні документи, штатний розклад, посадові інструкції для усіх співробітників, наказ про призначення керівника, графік щорічних відпусток співробітників, змінний графік виходу співробітників на роботу, табель обліку робочого часу, документи та журнали з охорони праці і протипожежної безпеки, трудові книжки, накази про прийняття на роботу і звільнення співробітників, надання їм відпусток, особисті картки (форма П-2) і особисті справи співробітників, а також документи, які засвідчують своєчасність виплата заробітної плати, проведення її індексація і так далі.

7. Непідтверджені свідчення заявників не можуть бути підставою для притягнення до відповідальності. Звернемо вашу увагу на важливий момент в контексті проведення позапланових перевірок. Якщо перевірка проводилася на підставі звернення колишніх співробітників, інспектор Держпраці зобов'язаний безпосередньо переконатися в наявності тих правопорушень, про які заявили співробітники, і зафіксувати цей факт засобами аудіо-, фото- і відеотехніки, опитати інших співробітників підприємства про відомі їм з цього питання обставини.

Таким чином, ви можете оскаржити результат такої позапланової перевірки в судовому порядку, якщо під час її проведення інспектором не було фактично зафіксовано правопорушень трудового законодавства, співробітники підприємства не були опитані і не проаналізований кадровий облік. Тобто самі по собі свідчення заявників не можуть служити підставою для притягнення до відповідальності роботодавця за відсутності інших доказів (см, наприклад, постанова Львівського апеляційного адміністративного суду від 18 вересня 2018 року по справі № 819/710/18).

8. І, звичайно, ви також можете оскаржити акт Держпраці за результатами планової перевірки у разі, якщо вона тривала довше, ніж передбачено законодавством.

Так, наприклад, планова перевірка не може проводитися понад 10 робочих днів, а на малому підприємстві - більше 5 робочих днів. Для позапланових перевірок законодавець встановив наступні часові рамки: не більше 10 робочих днів і не більше 2 - для малого бізнесу. Продовження терміну для проведення перевірки не допускається.

Також є і обмеження для перевірок за дотриманням законодавства про працю. Інспекційні відвідування і невиїзні інспекції не можуть тривати більше 10 робочих днів (не більше 2 робочих днів для малого бізнесу).

Наприкінці відмітимо, що також само собою дуже важливо дотримувати норми трудового законодавства, правильно вести відповідну документацію, стежити за тенденціями судової практики і тоді, швидше за все, ніякою перевіркою вас не вдасться злякати.

Нагадаємо, модуль "Мистецтво оборони" інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН допоможе підготуватися до візитів перевіряючих і контролюючих органів і, при цьому, мінімізувати негативні наслідки таких візитів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини