Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власникам «євроблях» після 25 травня доведеться вивозити авто з України

17 квітня 2019, 10:00
3432
0
Реклама

З 24 травня в Україні набувають чинності зміни до Митного кодексу, що посилюють відповідальність за порушення режимів транзиту та тимчасового ввезення авто на іноземній реєстрації. При цьому суми штрафів різняться у сотні разів і залежатимуть, насамперед, від того, на с кільки днів будуть порушені дозволені строки.

Так, якщо водія за кермом машини у режимі транзиту зупинять наступної доби після закінчення строку законного перебування на території України, він може відбутись попередженням або штрафом у 170 грн (10 неоподаткованих мінімумів доходу громадян). Надалі по висхідній: від однієї доби до 10 діб - 3400 грн, від 10 до 20 діб - 8500 грн, від 20 до 30 діб - 85 000 грн. За порушення терміну понад місяць, водію загрожує штраф у 170000 грн або конфіскація автомобіля за рішенням суду. Останнє, вочевидь, може стати кращим варіантом.

За порушення режиму тимчасового ввезення штрафи дещо більші: 850 грн - до 3 діб, 5100 грн - від 3 до 10 діб, 17000 грн - від 10 до 20 діб, 85 000 грн від 20 до 30 діб, понад 30 діб - 170000 грн або ж конфіскація автомобіля.

Не вирішить питання відповідальності й розборка чи втрата авто. За вчинення таких дій штраф становитиме ті ж 170000 грн. Звичайно, це стосується лише тих, хто ввозив авто на своє ім'я і, відповідно фігурує у митних базах. До останніх, між іншим, обіцяли відкрити доступ Нацполіції та податківцям, тому ховати машину у гаражі чи на дачі можна буде лише до певного часу.

Не варіант й повідомити про викрадення авто. По-перше, це не означає автоматичного уникнення штрафу, по-друге, відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про злочин передбачена Кримінальним кодексом, покарання, серед іншого, передбачає й позбавлення волі.

Таким чином, власникам «євроблях», які не мають наміру їх легалізувати у найближчий час, варто вже планувати вивезення авто з України.

Як ми писали раніше, віднедавна з'явилась можливість перевірити авто, зареєстроване на території України за допомогою е-кабінету водія.

А перевірити наявні чи потенційні ділові контакти можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Він дозволяє перевірити інформацію про можливо відкриті справи про банкрутство та судові процеси щодо юридичних осіб та ФОП, сплату ними податків, можливе включення у санкційні списки України, ЄС, США та інших країн тощо. Також можна відстежувати інформацію, що надходить. Аби випробувати роботу сервісу, існує можливість замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини