Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівник не може оскаржити наказ, що стосується організації роботи підприємства

18 квітня 2019, 17:28
3004
0
Реклама

Суть справи: позивач оскаржив наказ підприємства про скорочення чисельності і штату працівників, на підставі якого був виданий наказ про його звільнення.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову, вказавши, що позивач обрав неналежний спосіб захисту свого права.

Колегія суддів цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ч. 3 ст. 64 Господарського кодексу, підприємство самостійно визначає організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту (ч. 2 ст. 64 Господарського кодексу).

Верховний Суд вказав, що оскарження працівником рішення про визначення структури підприємства чи установи, про зміну в організації виробництва і праці, скорочення чисельності або штату працівників є неналежним способом захисту його прав.

Прийняття такого рішення є виключною компетенцією власника такого підприємства або уповноваженого ними органу та є складовою права на управління діяльністю підприємством.

При цьому, правом працівника залишається оспорювати правомірність його звільнення.

Відповідну постанову по справі № 755/3495/16-ц ВС прийняв 28.03.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що Верховний Суд скасував штраф у 87 тис. грн, накладений Держпраці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини