Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд вказав на незаконність критеріїв блокування податкових накладних

22 квітня 2019, 17:30
4587
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило зобов'язати фіскалів зареєструвати подану ним податкову накладну. ДФС зупинило реєстрацію спірної накладної на підставі Критеріїв ризиковості платника податку.

Місцевий та апеляційний суд задовольнили позовні вимоги.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС із таким висновком погодилась.

Відповідно до п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу, реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабміном.

Однак у Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в Єдиному реєстрі податкових накладних, які затвердив Кабмін, такі критерії не були визначені, натомість зобов'язано ДФС їх визначити і погодити з Мінфіном. На підставі цього листом ДФС були затверджені Критерії ризиковості платника податку.

Верховний Суд зазначив, що листи міністерств, інших органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами у розумінні ст. 117 Конституції, а відтак не є джерелом права відповідно до ст. 7 Кодексу адміністративного судочинства.

Водночас платником податків надано первинні документи на підтвердження реальності господарських операцій.

Загальними вимогами, які висуваються до акта індивідуальної дії, як акта правозастосування, є його обґрунтованість та вмотивованість, тобто наведення податковим органом конкретних підстав його прийняття (фактичних і юридичних), а також переконливих і зрозумілих мотивів його прийняття.

Крім того, акти, що затверджують критерії ризиковості здійснення операцій мають на меті встановити норми права, які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян, а відтак підлягають обов'язковій реєстрації у встановленому порядку.

Відповідну постанову по справі № 822/1878/18 ВС прийняв 2.04.2019. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що при анулюванні боргу необхідно задекларувати доходи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини