Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фіскали не уповноважені перевіряти економічну доцільність рішень платників податків

25 квітня 2019, 15:30
2763
0
Реклама

Суть справи: підприємець оскаржив податкові повідомлення-рішення щодо накладення на нього штрафу. Рішення мотивовані тим, що у разі реалізації напоїв та інших товарів через бар використання праці офіціантів не потребується, тому витрати на оплату їх праці не можуть бути виключені з податкового обліку. Позивач же вказав, що його господарська діяльність неможлива без використання праці офіціантів.

Місцевий та апеляційний суди позовні вимоги задовольнили, скасувавши спірні повідомлення-рішення.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС із таким висновком погодилась.

Верховний Суд вказав, що податковий контроль не призначений перевіряти економічну доцільність рішень, що приймаються суб'єктами господарювання, які наділені самостійністю та широкою дискрецією при виборі необхідних працівників.

Тому відсутні підстави виключати з податкового обліку витрати на оплату праці офіціантів лише з тих мотивів, що їх робота не потрібна через наявність бару.

Також Суд вказав, що оскільки робота офіціантів фактично спрямована на забезпечення комерційної діяльності позивача, то це і обумовлює її господарський характер.

Відповідну постанову по справі № 806/1417/16 ВС прийняв 14.03.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво, що бюджетне відшкодування ПДВ можна стягнути через суд.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини