Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запустити єдину базу будівельників можуть вже у цьому році

26 квітня 2019, 09:29
1216
1
Реклама

Нещодавно Кабмін прийняв ініційовану і розроблену Мінекономрозвитку комплексну постанову, метою якої є полегшення умов ведення бізнесу в Україні та підвищення позицій нашої держави в міжнародному рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business.

Нововведенями, серед іншого, стало спрощення процедури реєстрації декларації про готовність закінченого будівництва і введення індивідуальних електронних кабінетів забудовників.

Логічним продовженням ініціативи може стати прийняття законопроекту № 7085 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування». Він включений до порядку денного VIII сесії Верховної Ради і може бути розглянутий вже у травні.

Згідно із законопроектом єдина державна система у сфері будівництва складатиметься з трьох частин:

- електронний кабінет забудовника, запуск якого стане можливим незабаром після прийняття законопроекту, дозволить спростити дозвільні процедури, перевести їх в онлайн і зменшити вплив чиновників;

- реєстр будівельної діяльності, де буде оброблятися і зберігатися вся технологічна інформація;

- публічний портал - відкрита частина для громадськості, де можна буде ознайомитися з інформацією, що міститься в реєстрі, у тому числі про наявність у забудовників необхідних дозвільних документів, допущених порушеннях тощо.

За словами Олени Шуляк, члена правління Офісу ефективного регулювання (BRDO), така система, по суті, прибере пряме спілкування забудовників і чиновників, що призведе до більш прозорої роботи, наприклад, Державної архітектурно-будівельної інспекції. Потенційні покупці бачитимуть, які терміни розгляду документів, підстави для відмов у видачі дозволу на будівництво. А електронний кабінет дозволить забудовнику без труднощів і бюрократичних зволікань, за необхідності, оскаржити будь-яке рішення держорганів.

Законопроект №7085 Верховною Радою у першому читанні був прийнятий за основу 22 березня 2018 року.

Нагадаємо, що для того, аби убезпечити себе від шахрайських дій із нерухомістю, ЛІГА:ЗАКОН створила спеціальний сервіс SMS-МАЯК. За його допомогою про зміни у реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням у кабінеті користувача. Для отримання упереджувальної інформації про зміну майнових прав на земельні ділянки можна скористатись сервісом SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини