Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Абонплата за користування ЖКП стягується не залежно від того чи користувались послугою

6 травня 2019, 15:25
15153
3
Реклама

З 1 травня введено в дію Закон «Про житлово-комунальні послуги», який передбачає, зокрема, що усім, хто укладе із постачальниками індивідуальні договори доведеться щомісяця платити абонплату.

Абонентська плата стягується у фіксованому розмірі не залежно від того, користувалися послугою чи ні. Сума визначається в договорі. Мінрегіон розробив формулу, за якою буде визначатися граничний розмір абонплати.

Формула підрахунку розміру абонентської плати виглядає так:

Мінімальна зарплата * 2,58 * 0,15 * К, де:

- 2,58 - середня кількість осіб у сім'ї;

- 0,15 - середня частка витрат на комуналку від загального доходу сім'ї;

- К - коефіцієнт (для опалення і води - 0,019, для вивезення сміття - 0,009).

Оскільки на сьогодні мінімальна зарплата становить 4173 грн, то абонентська плата на опалення, гарячу та холодну воду становить 30,6 грн, а на вивезення сміття - 14,5 грн.

Експерт у сфері комунальних послуг Сергій Пінчук пояснив, що українці і зараз платять так звану «абонплату», але цей платіж закладений у загальній платіжці й прив'язаний до обсягів споживання.

«Якщо зараз чим більше споживаєш, тим більше платиш за розподіл, то з цього місяця - скільки б не намотав лічильник води або тепла, платіж за розподіл буде фіксованим. Сама собою абонентська плата - це плата за розподіл послуги всередині багатоквартирного будинку. Це облік споживачів, це особисті рахунки, це розрахунок того, хто, скільки тепла спожив і т. д., тобто це та робота, яка завжди була закладена в тариф», - вважає експерт.

Раніше ми писали про те, що київська влада заявила про виділення з 1 травня з тарифу на теплопостачання абонплати і внесків на встановлення і обслуговування лічильників.

Також вам може бути цікаво, що у травні українці по-новому сплачуватимуть за комунальні послуги, а також про те, що з 1 травня за несвоєчасну оплату ЖКП штрафуватимуть.

Нагадаємо, що на порталі ЛІГА:ЗАКОН Бізнес є можливість підписатися на розсилку і щотижня, щоп'ятниці, отримувати дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини