Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При виході з товариства учасник може вимагати виділення майна за ринковою вартістю

14 травня 2019, 11:00
646
0
Реклама

Суть справи: у зв'язку з виходом з товариства позивач просить стягнути оцінену ринкову вартість частини майна товариства пропорційну його частці у статутному капіталі.

Товариство заперечувало, посилаючись на постанову ВСУ від 18.11.2014 № 910/10168/13. Відповідно до висновку, що в ній сформований, вартість частини майна товариства, що підлягає виплаті, повинна відповідати вартості чистих активів останнього, яка визначається пропорційно частці в статутному капіталі на підставі балансу, складеного на дату виходу.

Місцевий та апеляційний суди позов задовольнили.

Велика Палата ВС погодилась із таким висновком, відступивши від правової позиції ВСУ, висловленій у постанові № 910/10168/13.

Верховний Суд вказав, що за наявності спору щодо визначення вартості майна товариства, його учасник має право вимагати проведення з ним розрахунків на підставі дійсної (ринкової) вартості такого майна, а не на підставі вартості, за якою воно обліковується у товаристві.

Взяття майна на облік за певною вартістю є односторонньою вольовою дією товариства, яка не може бути беззаперечним доказом дійсної вартості майна.

ВС зазначив, що доводити дійсну вартість майна можна будь-якими належними доказами, зокрема, висновками експертів.

Відповідну постанову по справі № 925/1165/14 ВС прийняв 24.04.2018. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати VERDICTUM можна тут.

Вам також може бути цікаво, що дату виникнення зобов'язань з ПДВ не можна змінити умовами договору.

Перевірити вашу компанію та своїх контрагентів можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Протестувати сервіс можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини