Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Казахстан готується до виборів і готовий розширити торговельну співпрацю з Україною

29 травня 2019, 17:40
254
0
Реклама

21 травня в Києві відбувся брифінг Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Казахстан в Україні Самата Ордабаєва для представників ЗМІ та бізнес-спільноти.

Зустріч з журналістами було присвячено підготовці до виборів в Казахстані, які відбудуться 9 червня 2019 року.

Також посол відзначив високий рівень демократичних стандартів президентських виборів в Україні і повідомив, що в інавгурації Президента Володимира Зеленського від імені Президента Республіки Казахстан Касим-Жомарта Токаєва та Лідера казахстанської нації Нурсултана Назарбаєва брав участь Заступник Голови Сенату Парламенту Бектас Бекназаров.

Після інавгурації відбулася зустріч, на якій Бектас Бекназаров привітав Президента України з офіційним вступом на посаду і побажав успіхів в його діяльності. В ході зустрічі також обговорювалося широке коло питань щодо розвитку і посилення торговельно-економічної співпраці й традиційно дружніх відносин між державами.

Від компанії ЛІГА:ЗАКОН у брифінгу брали участь Олександр Липський, керівник напрямку "Бізнес", та Олександра Кознова, головний редактор напрямку "Бізнес". Олександр поставив послу кілька запитань відносно найближчих планів і бачення найбільш перспективного формату партнерства та співпраці між українським і казахським бізнесом.

Посол Казахстану констатував помітне падіння торговельного обігу за останні роки з 5 до 1,5 млрд дол. США, але відзначив активну підтримку IT- галузі в Україні та висловив сподівання щодо посилення співпраці шляхом створення спільних підприємств і виробництва спільної продукції на територіях Казахстану та України. Розвиток партнерства бізнесу, сприяння встановленню міжнародних зв'язків і В2В взаємодії забезпечує Національна палата підприємців Республіки Казахстан. Також посол відзначив досягнення України на Міжнародній виставці EXPO - 2017 в Астані, які помітно позначились не лише на інвестиційній привабливості, але і на розвитку туризму між державами.

Особливу увагу на зустрічі Самат Ордабаєв приділив майбутнім виборам Президента республіки Казахстан.

Посол нагадав, що 19 березня 2019 року Глава держави Нурсултан Назарбаєв заявив про припинення повноважень Президента і згідно Конституції повноваження Президента перейшли Голові Сенату Парламенту Касим-Жомарту Токаєву до закінчення виборного терміну.

Президент Касим-Жомарт Токаєв 9 квітня 2019 року оголосив, що позачергові президентські вибори відбудуться 9 червня.

Водночас, Першому Президентові Республіки Казахстан Нурсултану Назарбаєву довічно належить право:

- звертатися до народу Казахстану, державних органів та посадових осіб з ініціативами щодо найважливіших питань державного будівництва, внутрішньої і зовнішньої політики та безпеки країни, які підлягають обов'язковому розгляду відповідними державними органами та посадовими особами;

- виступати перед Парламентом Республіки Казахстан і його Палатами, на засіданнях Уряду Республіки при обговоренні важливих для країни питань;

- очолювати Асамблею народу Казахстану;

- очолювати Раду Безпеки Республіки Казахстан;

- входити до складу Конституційної Ради Республіки Казахстан.

Посол звернув увагу, що під керівництвом Першого Президента обсяг економіки Казахстану виріс в 15 разів, а доходи населення в 9 разів, що дозволило скоротити рівень бідності майже в 10 разів. Зараз Казахстан займає 28 місце в рейтингу Всесвітнього Банку "Doing Business" і входить до ТОП-50 розвинених країн світу, а до 2050 року планує увійти до ТОП-30.

Реєстрація кандидатів в Президенти завершена 11 травня, а виборча кампанія продовжиться до 8 червня.

3 червня - кінцевий термін подачі заявок для акредитації ЗМІ і спостерігачів.

Голосування відбудеться 9 червня з 7:00 до 20:00. Підрахунок голосів продовжиться не більше 12 годин після закриття голосування. Підтвердження результатів виборів - до 16 червня.

Результати підрахунку голосів по адміністративно-територіальних одиницях встановлюються на засіданнях територіальних комісій і доставляються до ЦВК у дводенний термін (не пізніше 11 червня).

На встановлення і публікацію підсумків виборів, реєстрацію обраного Президента Центральній виборчій комісії передбачено 7 днів.

Нагадаємо, що на порталі ЛІГА:ЗАКОН Бізнес є можливість підписатися на розсилку і щотижня, щоп'ятниці, отримувати дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини