Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Невакцинованим дітям не можна відвідувати дитсадок – Верховний Суд

30 травня 2019, 14:25
2816
0
Реклама

Суть справи: мати нещепленої дитини звернулась із позовом до дошкільного навчального закладу з вимогою не чинити перешкоду її дитині у здобутті дошкільної освіти.

Місцевий суд позовні вимоги задовольнив.

Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову, вказавши, що дитина позивачки не позбавлена права на освіту, а для його реалізації необхідно зробити деякі дії, а саме - здійснити вакцинацію.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із апеляційним рішенням.

Верховний Суд вказав, що у даному випадку, індивідуальне право відмовитися від щеплення матір'ю дитини при збереженні обсягу прав дитини на здобуття освіти, протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків та їх дітей, які провели щеплення у встановленому порядку. Внаслідок встановлення такого балансу досягається мета - загальне благо у формі права на безпеку та охорону здоров'я.

ВС зазначив, що вимога про обов'язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров'я, а також здоров'я зацікавлених осіб, є виправданою. Тобто в даному питанні превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об'єктивні підстави.

Європейський суд з прав людини у справі «Соломахін проти України» вирішив, що обов'язкове щеплення, як примусовий медичний захід, є втручанням у гарантоване п. 1 ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право на повагу до приватного життя особи. Однак таке втручання можна вважати виправданим дотриманням цілей охорони здоров'я населення та необхідністю контролювати поширення інфекційного захворювання.

Відповідну постанову по справі № 682/1692/17 ВС прийняв 17.04.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Раніше ми писали про те, що українців чекають два довгі вікенди у червні.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини