Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Успадкувати нерухомість можна виключно у встановленому законом порядку

11 червня 2019, 09:10
5628
0
Реклама

Суть справи: рішенням сільської ради у власність відповідача були передані земельні ділянки. Позивач оскаржив це рішення, вказавши, що відповідні ділянки належали його батькові, який все своє майно заповів йому. Позивач вказав, що після смерті батька прийняв спадщину, оскільки проживав разом із спадкодавцем на час її відкриття. Також він вказав, що сплачував земельний податок за спірні ділянки.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову. Суди вказали, що спадкодавець за життя не оформив у встановленому порядку право власності на спірні ділянки, тому вони не є об'єктом успадкування.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із висновком судів попередніх інстанцій.

Верховний Суд вказав, що умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законом порядку.

Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для його набуття.

Верховний Суд зазначив, що набуття права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності сукупності юридичних фактів, зокрема:

- ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю;

- укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки;

- виготовлення технічної документації;

- визначення меж земельної ділянки в натурі;

- погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами;

- одержання у встановленому порядку державного акта на землю;

- реєстрація права власності.

Відповідну постанову по справі № 343/1048/17 ВС прийняв 18.03.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна тут.

Раніше ми писали про те, що українцям компенсують неякісне прибирання будинків.

Для отримання упереджувальної інформації про зміну майнових прав на земельні ділянки варто скористатись сервісом SMS-МАЯК ЗЕМЛЯ. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Безпека підприємства, алгоритми дій для бізнесу та єдине інформаційне поле для всіх фахівців - обирайте системи ЛІГА:ЗАКОН для всієї компанії та отримуйте подарунки!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини