Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

При розстроченні виконання судового рішення нараховується пеня за прострочення виконання зобов’язання

24 червня 2019, 16:31
2728
0
Реклама

Суть справи: підприємство просило стягнути з боржника інфляційні витрати та 3% річних, як це визначено ст. 625 Цивільного кодексу, у зв'язку з несвоєчасним виконанням рішення суду про стягнення боргу.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову. Він вказав, що невиконання грошового зобов'язання за наявності судового рішення про задоволення вимог кредитора з розстроченням або відстроченням не призводить до наслідків порушення грошового зобов'язання, передбачених ч. 2 ст. 625 ЦК, за період такого розстрочення або відстрочення.

З таким висновком погодився і апеляційний суд.

Однак Велика Палата ВС скасувала такі рішення і направила справу на новий розгляд у місцевому суді, вказавши наступне.

Верховний Суд вказав, що чинне законодавство не пов'язує припинення зобов'язання з наявністю судового рішення чи відкриттям виконавчого провадження з його примусового виконання, а наявність судових актів про стягнення заборгованості не припиняє грошових зобов'язань боржника та не позбавляє кредитора права на отримання передбачених ч. 2 ст. 625 ЦК сум.

Водночас розстрочення або відстрочення виконання судового рішення не є правоперетворюючим судовим рішенням. Розстрочення впливає лише на порядок примусового виконання рішення, а природа заборгованості за відповідним договором є незмінною.

Розстрочення виконання судового рішення не припиняє договірного зобов'язання відповідача, а тому не звільняє від наслідків порушення зобов'язання, зокрема шляхом сплати сум, передбачених ч. 2 ст. 625 ЦК.

Відповідну постанову по справі № 916/190/18 ВС прийняв 4.06.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Систему можна протестувати.

Раніше ми писали про те, що Верховний Суд заборонив українцям встановлювати національність через суд.

Перевірити вашу компанію та своїх контрагентів можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Протестувати сервіс можна тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини