Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилки з-за кордону більше 100 євро почали оподатковуватися

2 липня 2019, 15:15
29753
0
Реклама

З 1 липня 2019 набрали чинності зміни щодо зниження неоподатковуваної вартості товарів у міжнародних поштових відправленнях до 100 євро. Відповідні зміни в ПК були внесені Законом № 2628-VIII від 23.11.2018.

Скільки тепер доведеться платити?

Вимоги щодо оподаткування будуть поширюватися на товари, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 100 євро для одного одержувача - фізичної особи в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або у одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях.

Буде 2 додаткові платежі: ПДВ 20% та мито 10%. Все це одержувач повинен буде сплатити тільки з суми, яка вийшла за межі 100 євро. Тобто за посилку, всередині якої товарів на 140 євро - з урахуванням вартості доставки потрібно додати 8 євро ПДВ і 4 євро мита.

Хто буде платити?

Зниження ліміту діє тільки для фізичних осіб, а для юросіб ліміт залишиться на рівні 150 євро. Ніна Южаніна, голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики, запевнила, що люди, які замовляють товари з-за кордону для себе, не постраждають.

Якщо ви ввозите товар з собою, а не отримуєте посилку, ліміт буде набагато вищім. Так, через кордон можна ввезти або внести товарів на 500 євро, а якщо ви летите літаком - до 1000 євро. Це стосується тих, хто перетинає кордон рідше, ніж 1 раз на 3 дні. Для останніх ліміт становить лише 50 євро.

Qui bono? Qui prodest?

Українці часто купують в закордонних магазинах одяг, товари для дітей та електроніку. Товар з-за кордону - більш дешевий, тож робить неконкурентоспроможними українські магазини.

Це не влаштовувало великих українських підприємців, які торгують, в тому числі, електронікою. Саме це невдоволення називають причиною прийняття у 2017 році Закону № 2628-VIII. Тоді влада заявила, що це необхідний захід для боротьби зі схемами чорного та сірого імпорту.

Але 150 євро - це приблизно 4500 грн, ціна среднебюджетного смартфона. Ліміт в 100 євро відсікає цей сегмент для приватних замовників, а не тільки для продавців.

Як уникнути податку та мита?

Юристи кажуть, що обійти обмеження можна. Фізособи можуть «ділити» посилки, замовляти товар кількома партіями, а не однією. Також можна замовляти товар на ФОП, для яких ліміт як і раніше залишається 150 євро. Також можна попросити відправника знизити задекларовану вартість, однак цей варіант - найбільш ризиковий.

Читайте також: Як підготуватись до перевірки контролюючими державними органами.

Раніше ми вже писали про те, що правила оподаткування посилок з-за кордону змінились.

Прямо зарав ви можете перевірити вашого контрагента на благонадійність за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Для цього вам потрібно лише оформити заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини