Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чому медіамоніторинг є важливим інструментом для бізнесу?

3 липня 2019, 10:02
1250
0
Реклама

26-30 червня у Львові відбувся щорічний джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest. Щороку цей захід збирає до Львова багато гостей зі всієї України та з-за кордону. Але фестиваль не обмежується лише музичною програмою: є ще і ділова частина у якій приймають участь багато відомих бізнесменів, громадських діячів, представників бізнес-асоціацій та політиків.

Цього року фестиваль був надзвичайно масштабним. Компанія ЛІГА:ЗАКОН

взяла активну участь в діловій частині заходу. ЛІГА:ЗАКОН не тільки виступила інформаційним партнером Leopolis Jazz Fest, а й організувала власний захід в рамках ділової програми фестивалю.

28 червня ЛІГА:ЗАКОН організувала професійну дискусію "What's Up Brand? Медіа-моніторинг як musthave інструмент у роботі сучасного PR", яка об'єднала спеціалістів з маркетингу та PR відомих українських компаній у престижній локації VIP-лаунж на площі Ринок.

Перша частина заходу була присвячена обговоренню поняття «репутація» від keynote-спікера заходу Василя Губарця, Head of Corporate Communications ПАТ «Укрнафта».

На початку свого виступу Василь відзначив, що ПАТ «Укрнафта» - це найбільший видобувник нафти в Україні: на її долю припадає 64% добутої української нафти та 5% добутого природного газу. Але ПАТ «Укрнафта» ще й найбільший роздрібний рітейлер світлих нафтопродуктів: у компанії 537 власних автозаправних станцій. Також «Укрнафта» є четвертим найбільшим платником податків в Україні за результатами 2018 року. Цього року компанія розпочала буріння нових свердловин.

У 2019 році управління репутацією визначили як один із комунікаційних пріоритетів ПАТ «Укрнафта». Колись доволі закрита і непублічна компанії сьогодні проактивно спілкується зі ЗМІ та органами державної влади.

Надалі Василь звернувся до гостей з питанням про те, чим репутація відрізняється від іміджу. На думку учасників заходу, репутація це те, як особу чи компанію сприймають інші. Це наче «кінострічка». А імідж - це наче миттєвий знімок.

Зважаючи на це Василь, окреслив напрямки, за якими «Укрнафта» вибудовує свою репутацію. Компанія веде діалог з суспільством з різних напрям і з різними аудиторіями: «Ми спілкуємося як видобувники. Ми спілкуємося як великий національний роботодавець, у штаті якого близько 22 000 співробітників. Ми спілкуємося як експерти у нафто- та газовидобувній сфері, як експерти в питаннях енергобезпеки та енергонезалежності. Ми партнери місцевих громад та активно взаємодіємо з ними. Ми «корпоративний громадянин» нашої країни та соціально відповідальна компанія», - відзначив він.

Якщо нема успіхів у внутрішніх комунікаціях, то не буде успіху і у зовнішніх. Тож розпочинати комунікаційні кампанії варто саме з розбудови внутрішнього PR. Визначальною має концепція “one voice”, «єдиний голос» - те, що ключові повідомлення для внутрішньої і зовнішньої аудиторій мають бути ідентичними.

Завдання стратегічних комунікацій ПАТ «Укрнафта»: вплив на політику через діалог зі ЗМІ та онлайн-комунікації. Робота зі медіа через просвітництво у тих галузях, у яких компанія має глибоку експертизу. Формування тональності у медіа-просторі здійснюється не лише через ЗМІ, а й через соціальні медіа. Щодо засобів масової інформації - постійний моніторинг, аналіз та вивчення консолідованої звітності. Комунікаційний супровід діяльності інших підрозділів Компанії.

В «Укрнафті» відбулося багато важливих трансформацій: запроваджено нову систему управління бізнес-процесами, триває модернізація внутрішньої структури, створено нову наглядова рада з незалежні директорами у її складі. Тож у межах нової комунікаційної стратегії, виклики, які постають перед Компанією, фахівці намагаються подавати в позитивному контексті та одразу пропонувати рішення.

Деякі ЗМІ подають інформацію у негативній тональності. Інші займають лояльну позицію. Саме тому важливо використовувати медіамоніторинг, аби оперативно комунікувати з журналістами, які подають інформацію у негативній тональності та розуміти причини цього - зазначив Василь.

Медіамоніторинг є надзвичайно важливим, аби розуміти поточний стан речей, позиції опонентів, які теми обговорюються, на що варто реагувати. Тож сервіси для медіамониторингу є необхідним інструментом у діяльності фахівців з комунікацій. Сервіс Semantrum від ЛІГА:ЗАКОН добре справляється із завданнями, пов'язаними з медіамониторингом.

Далі на гостей заходу очікувала дискусія з PR-експертами на тему: «Моніторинг репутації: як, коли та навіщо. Досвід різних сфер».

Учасниками дискусійної панелі були: Олеся Жулинська, директорка зі зв'язків із громадськістю Coca-Cola Ukraine, Кристина Ніколаєва, директорка Be-iT Agency, Тетяна Юрчишина, керівник бізнес-лінії «Моніторингові сервіси» ЛІГА:ЗАКОН, Василь Губарець, Head of Corporate Communications «Укрнафта», Діана Шмир, PR-директор мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия».

Модератором дискусійної панелі виступила Яна Штанько, head of marketing бізнес-лінії «Моніторингові сервіси» «ЛІГА:ЗАКОН».

Діана Шмир, PR-директор мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия»: «Наша компанія активно трансформується та комунікує. Медіамониторинг - це must have у будь-якій PR-кампанії та будь-якому каналі комунікацій. За допомогою моніторингу можна дізнатися що є tone of voice від споживачів і побудувати гарну стратегію комунікації.

В нас є самописна CRM-система. Є компанії, які здійснюють для нас медіамониторинг. Все, що стосується продукту - для нас найважливіше. Ми наразі маємо 95% сатисфакції по негативним відгукам».

Тетяна Юрчишина, керівник бізнес-лінії «Моніторингові сервіси» ЛІГА:ЗАКОН: «Ми в компанії ЛІГА:ЗАКОН, будучи виробником однієї з програм медіа-моніторингу, активно стежимо за всіма згадками компанії в медіа-просторі і паралельно тестуємо наш продукт Semantrum на собі.

Тому у нас процес медіа-моніторингу має відразу декілька цілей. Перша - завжди і все знати про кожен зі своїх продуктах і їх конкурентів, а це моніторинг близько 70 різних брендів. Конкурентів у кожного з продуктів від 5, якщо порахувати 13 * 5 = 65 і це - мінімум, а ще плюс «материнський» бренд ЛІГА:ЗАКОН. Обсяг інформації, яку необхідно збирати, відстежувати і аналізувати, надзвичайно великий, тож робити це вручну просто неможливо, а збір і агрегація інформації, її вчасне перенаправлення до відповідних підрозділів вимагає величезних ресурсів.

Ми навчилися цей процес автоматизувати за допомогою Semantrum. Друга наша мета медіа-моніторингу - на власному прикладі розуміти, що є найбільш актуальним для сьогоднішнього PR-спеціаліста: які інструменти потрібні, чого не вистачає тут і зараз, щоб швидко та якісно виконати роботу і т.д., а також відстежувати тенденції ринку, отримувати оперативний зворотний зв'язок від внутрішніх клієнтів, використовувати продукт «своїми руками», виявляти потреби клієнтів і «шорсткості» продукту. Наприклад, так у нас з'явилася функція збору інформації в Telegram.

Найбільша кількість співробітників нашої компанії використовує функцію автоматичних повідомлень про всі нові згадки за нашими брендам. Ці новини відстежують всі, включаючи керівництво Компанії. Не повірите, навіть юристи підписані на сповіщення, які пов'язані з оновленням продуктів для супер-швидкого реагування на будь-яку негативну ситуацію у пресі.

З іншим функціоналом продукту працюють вже маркетинг- і PR-фахівці.

Також, у нас в компанії Semantrum почали використовувати наші HR фахівці, які активно працюють над розвитком бренду ЛІГА:ЗАКОН, як провідного роботодавця, і не менш активно, ніж фахівці з PR та маркетингу стежать за кожним відгуком співробітника або кандидата про компанію. Так що ми в напрямку HR також бачимо зростаючий попит на послуги медіа-моніторингу.

Олеся Жулинська, директорка зі зв'язків із громадськістю Coca-Cola Ukraine відзначила, що захід є дуже цікавим, а тема обговорення - актуальною, бо Coca-Cola Ukraine замовляє дуже багато звітів: репутації компанії, репутації бренду, моніторинг торгової мережі, моніторинг незадоволених споживачів і т.п., а також дослідження репутації. Тож, автоматизовані інструменти моніторингу є вкрай важливими.

Крістіна Ніколаєва, директорка Be-iT Agency відмітила, що усі клієнти її агентства замовляють послугу медіамоніторингу: моніторинг ЗМІ та соціальних мереж. Замовляють моніторинг за ключовими словами та моніторинг активності конкурентів. Моніторинг - це чудова можливість послухати ринок в цілому.

Діана Шмир, PR-директор мережі ресторанів сучасної японської кухні «Сушия»: «Кризові ситуації можна або попередити, якісно, адекватно та оперативно на них відреагувати. Завдяки інструментам моніторингу можна оцінити розмір кризи та її вплив на цільову аудиторію, відповідно підбирати інструменти комунікацій».

Крістіна Ніколаєва, директорка Be-iT Agency відмітила, що моніторинг дає можливість визначитись чи варто брати участь у битві, хто є замовником тієї чи іншої кампанії та який її масштаб. Зокрема можна скористатись сервісом Semantrum.

Олеся Жулинська, директорка зі зв'язків із громадськістю Coca-Cola Ukraine: «Також важливо, аби вас підтримували співробітники. Якщо вас не підтримують працівники, то битву ви програли».

Захід завершився кавою та нетворкінгом.

А протестувати сервіс медіамоніторингу Semantrum ви можете за посиланням.

Якщо ви цікавитесь комплексною безпекою підприємства скористайтесь Комплексними рішеннями для безпеки бізнесу!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини