Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-менеджери погіршили оцінку інвестпривабливості України

3 липня 2019, 12:10
487
0
Реклама

За результатами нової хвилі опитування за першу половину 2019 року, індекс склав 2,85 балів з 5-ти можливих та опинився у негативній площині. Для порівняння, показник попереднього періоду становив 3,07 та демонстрував нейтральне ставлення інвесторів до бізнес-клімату країни.

Результати опитування вказують на суттєве погіршення настроїв бізнесу. Так, під час минулої хвилі опитування кількість незадоволених інвестиційним кліматом складала 40%, зараз їх кількість зросла до 57%. Відсоток задоволених поточним станом також зменшився: наразі тільки 19% топ-менеджерів вважають бізнес-середовище сприятливим, натомість наприкінці 2018 року таких було 25%.

Серед позитивних моментів, які спостерігав бізнес за останні півроку, бізнесмени зазначили лібералізацію валютного законодавства, стабільність національної валюти, демократичні президентські вибори, зниження рівня інфляції, продовження діалогу з МВФ.

Однак, до «старих» проблем, як-то корупція, недовіра до судової системи, відтік робочої сили додалася відчутна політична та економічна турбулентність, яка турбує підприємців та змушує вести бізнес в умовах невизначеності. Серед топ-проблем інвестори вже традиційно зазначили високий рівень корупції (83% респондентів критично не задоволені станом справ), недовіру до судової системи - 77%, а також відсутність земельної реформи та тіньову економіку - по 66%.

До того ж, бізнес не поспішає робити оптимістичних передбачень на майбутнє. Так,54% керівників компаній вагаються, чи буде Україна вигідним ринком для інвестування у найближчі 6 місяців. 47% вважають, що умови роботи у їхній індустрії не зазнають жодних змін у найближчі півроку. Ще 35% інвесторів вважають, що бізнес-клімат в Україні залишиться незмінним у 2-му півріччі 2019 року, водночас 35% очікують незначного покращення.

«2019 рік приніс багато викликів для бізнесу в Україні. Підприємці скаржаться на політичну та економічну турбулентність, вимушеність працювати в умовах непередбачуваності. Ми бачимо, що інвестори ставлять на паузу заплановані проекти в Україні в очікуванні завершення всіх виборів та остаточного формування нового політичного середовища. Нові обличчя в політиці сприймаються неоднозначно: хтось вважає це черговим викликом, хтось - надією на зміни. Думаю, перші висновки ми зможемо зробити вже до кінця року, разом з другою хвилею опитування інвесторів у 2019-му», - коментує результати дослідження Анна Дерев'янко,виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.

Ми запитали у топ-менеджерів компаній, що повинно змінитися для якісного зрушення на краще. Інвестори чекають на політичну стабільність та реальний прогрес у боротьбі з корупцією, ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовою економікою, судову та земельну реформи, вдосконалення інфраструктури, зниження адміністративного тиску на бізнес, створення умов для підвищення заробітної плати, прозоре податкове законодавство, своєчасне відшкодування ПДВ, покращення бізнес-іміджу України закордоном.

ЯК МИ ВИМІРЮЄМО ІНДЕКС

Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження «Індекс інвестиційної привабливості України» з 2008 року. За всю історію вимірювання Індекс жодного разу не сягнув позитивної зони - вище 4 балів.

Ми задаємо директорам своїх членських компаній 5 питань:

1) Що ви думаєте про інвестиційний клімат в Україні?

2) Як ви оцінюєте поточний інвестиційний клімат для вашої компанії порівняно з попередніми 6 місяцями?

3) Які ваші прогнози стосовно інвестиційного клімату у найближчі 6 місяців?

4) Чи вигідно буде інвестувати в Україну в найближчі 6 місяців?

5) Які ваші очікування щодо ведення бізнесу у вашому секторі у найближчі 6 місяців?

У цій хвилі опитування взяли участь 100 керівників найбільших міжнародних та українських компаній.

Для розрахунку індексу ми використовуємо шкалу Лайкерта, яка має 5 градацій, де: 1 - це вкрай негативно, 5 - вкрай позитивно, 3 - нейтрально.

Партнер дослідження - Gemius.

Читайте також: Чому медіамоніторинг є важливим інструментом для бізнесу?

Для того, щоб захистити свій бізнес і отримати інформацію про зміну майнових прав на нерухомість варто скористатися сервісом SMS-МАЯК. З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини