Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Незаконно отриману субсидію стягнуть із спадкоємців: Велика Палата ВС

9 липня 2019, 17:30
4148
0
Реклама

Суть справи: Департамент праці та соціального захисту населення міської ради звернувся до суду із позовом до спадкоємиці померлого про стягнення коштів, надмірно виплачених як житлова субсидія.

Позов обґрунтовано тим, що чоловік відповідачки отримував субсидію на часткове відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Після його смерті субсидію продовжила отримувати дружина як його спадкоємиця. У подальшому було виявлено розбіжність у деклараціях про доходи, оскільки відповідачка мала у власності інше житло.

Рішенням місцевого суду позов було задоволено.

Апеляційний же суд відмовив у задоволенні позовних вимог. Він вказав, що позивач пропустив передбачений ст. 1281 Цивільного кодексу 6-місячний строк для пред'явлення вимоги до відповідачки як до спадкоємця померлого.

Велика Палата ВС погодився із висновком апеляційної інстанції, змінивши мотивувальну частину рішення.

Згідно із п. 5 ч. 1 ст. 1219 ЦК, до складу спадщини не входять права й обов'язки, що нерозривно пов'язані з особою спадкодавця.

Велика Палата вказала, що оскільки зобов'язання з повернення надмірно перерахованої (виплаченої) суми субсидії не є нерозривно пов'язаним з особою, якій призначена субсидія, таке зобов'язання з її смертю не припиняється, а обов'язок з повернення надмірно виплаченої субсидії входить до складу спадщини.

Відповідну постанову по справі № 727/5743/15-ц ВС прийняв 27.03.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна тут.В системі ви також зможете знайти рішення по оскарженню неправомірних донарахувань за комунальні платежі.

Рекомендуємо вам ознайомитись із покроковим алгоритмом для захисту прав споживачів ЖКП, розробленим Мін'юстом.

Читайте також:

- електронні докази у практиці Верховного Суду;

- знакові судові прецеденти в першій половині 2019 року.

Нагадаємо, що в Україні з'явився бот-бухгалтер, який самостійно розраховує і сплачує податки. Переходьте за посиланням, щоб дізнатися більше про чат-бот ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини