Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українцям спишуть борги, але за це потрібно буде заплатити

24 липня 2019, 15:00
31467
2
Реклама

21 жовтня почне діяти новий Кодекс з процедур банкрутства, який запроваджує поняття неплатоспроможності фізичних осіб.

Новий кодекс дає можливість фізособам і ФОП ініціювати процедуру відновлення платоспроможності. Так, боржник може реструктуризувати або повністю списати свій борг.

Що для цього потрібно?

Звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність можна у разі, якщо:

1) розмір прострочених зобов'язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;

2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов'язань упродовж двох місяців;

3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;

4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов'язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

Читайте також: Що потрібно знати про Кодекс з процедур банкрутства?

Крім цього, потрібно буде заплатити арбітражному керуючому, який усуватиме борг. Заплатити доведеться одразу за 3 місяці вперед, по 5 прожиткових мінімумів для працездатних громадян за кожен. Так, арбітражному керуючому потрібно буде заплатити 30 105 грн.

Також боржникові необхідно скласти план реструктуризації боргів, який повинен бути затверджений усіма кредиторами, а після цього - судом. Підготовка необхідного пакету документів займе чимало сил, часу і, ймовірно, буде потрібна допомога кваліфікованих фахівців. Юристи визнають, що далеко не всі клієнти з тих, хто зацікавився процедурою банкротства, після консультації і більш предметного вивчення питання вирішать нею скористатися.

Наслідки банкрутства для фізосіб

Особа, визнана банкрутом, звільняється від більшої частини боргів. Протягом 5 років після визнання банкрутом така людина повинна перед укладенням договорів позики, кредиту, поручительства або застави письмово повідомляти інші сторони про факт своєї неплатоспроможності. 3 з цих 5 років банкрут «не може вважатися таким, що має бездоганну ділову репутацію».

Новий кодекс побічно передбачає, що банкрут зможе повторити процедуру відновлення платоспроможності через п'ять років. Кодекс передбачає відстрочення, розстрочення або списання зобов'язань, а також можливість перевести борг на третю сторону. Крім того, в рахунок погашення боргу не можна продати єдине житло позичальника, кошти на його пенсійних рахунках і суми в фонді соцстраху.

Читайте також: Справи про банкрутство: бліц-огляд судової практики.

Вас може зацікавити: Кодекс з процедур банкрутства: загальна характеристика та приховані нюанси

Cудові рішення щодо оскарження неправомірних донарахувань за кредитними до нарахуваннями, ви можете знайти у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини