Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

В Україні збираються створити ЖКГ-інспекцію. Чим вона буде займатися

2 серпня 2019, 09:00
1746
0
Реклама

Мінрегіон пропонує створити Державну житлово-комунальну інспекцію, до якої зможуть звертатися споживачі житлово-комунальних послуг у разі порушення їх прав у цій сфері. Інспекції розглядатимуть справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням законодавства в сфері ЖКГ, і накладати адміністративні стягнення.

Відповідний проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно державного контролю(нагляду) у сфері житлово-комунального господарства" оприлюднено для громадського обговорення на сайті Мінрегіону.

ЖКГ-інспекція повинна буде здійснювати контроль над тим, щоб і споживачі, і постачальники житлово-комунальних послуг, дотримували вимоги законів, нормативів, стандартів, порядків, правил і укладених між ними договорів про обслуговування.

Нагляд здійснюватиметься в наступних сферах:

- тепло- і водопостачання, водовідведення;

- поводження з відходами;

- благоустрій населених пунктів;

- надання інших житлово-комунальних послуг.

Перевірки будуть плановими (річні плани затверджуються до 1 грудня року) і позаплановими. У житлово-комунальної інспекції буде широкий перелік повноважень. Інспектори мають право вимагати усунути будь-які порушення законодавства у сфері надання і споживання житлово-комунальних послуг. Для цього вони зможуть призначати експертизу, технічну діагностику обладнання, збирати пояснення, документи і матеріали.

На думку авторів проекту, його прийняття дозволить захистити права і інтереси споживачів житлово-комунальних послуг на законодавчому рівні, встановити механізм державного контролю(нагляду) у сфері житлово-комунального господарства, закріпити на законодавчому рівні вичерпний перелік сфер державного нагляду(контролю), визначити органи, відповідальні за здійснення заходів державного нагляду(контролю).

Читайте також:

- Встановлені граничні тарифи на тепло і гарячу воду

- Українцям компенсують неякісне прибирання будинків

Cудові рішення про оскарження неправомірних донарахувань по комунальних послугах ви можете знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини