Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зростання пенсій: де українці отримують найвищі виплати

8 серпня 2019, 10:15
1306
0
Реклама

Голава Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко на своїй сторінці Facebook опублікував статистику пенсій по Україні. «Пенсію киянина і тернопілянина розділяє 79%. І це надовго»- заявив він.

Розмір пенсії в Україні залежить від рівня зарплати. Тому статистика за розміром пенсій показує, які зарплати були раніше в Україні, а також дає можливість спрогнозувати, якими пенсії будуть у працюючої в цей час частини населення.

За інформацією, котру надав Дорошенко, станом на 1 липня 2019 року, як і завжди, найвищий показник середньої пенсії в Києві, рівний 4 148 грн, а ось на Тернопільщині найнижчий - 2 315 грн. Тобто різниця складає 1 833 грн, або 79%. Найвища зарплата по Україні зараз в Київській області - 15 650 грн, найнижча - на Кіровоградщині, яка на 83% нижче.

«Великі диспропорції між регіонами в розмірі пенсії збережуться і в наступні десятиліття» - пише Олексій Дорошенко.

Актуальні розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати можна дізнатись в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, скориставшись тестовим доступом.

Які показники середньої пенсії?

На початок липня поточного року середня пенсія по країні склала 3 006 грн, тоді як на початок січня - 2 646 грн. Тобто за півроку середня пенсія в країні зросла на 13,6%. По областях лідерами за розміром середньої пенсії йдуть Полтавська - 2 932 грн, Одеська - 2 854 грн і Миколаївська області - 2 796 грн.

На підставі аналізу даних Пенсійного фонду України можна сказати, що з 1 січня по 1 липня 2019 найбільше зріс середній розмір пенсії в Донецькій і Луганській областях - на 15%, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Полтавській, Харківській і Черкаській областях - на 14%, Вінницькій, Волинській, Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та Києві - на 13%, Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях - 12% і Закарпатській - на 11%.

Які прогнози?

Віце-прем'єр Павло Розенко заявив, що у 2020 році розмір мінімальної пенсії буде встановлено на рівні 1700-1750 грн, а до кінця року цей показник підніметься до 1900 грн. Також Розенко припустив, що в 2020 році мінімальний розмір заробітної плати може бути не менше 6,5 тис. грн.

Останній раз пенсії підвищували в липні цього року. Таблиці з даними про те, кому і скільки додадуть, раніше публікував Пенсійний фонд.

Середня зарплата також продовжує рости: в липні вона зросла на 5,3%. Про те, скільки тепер в середньому отримують українці - читайте в нашій статті.

Читайте також: Як і за що можуть звільнити пенсіонера

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини