Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

В Україні запровадили нові правила централізованого водопостачання

13 серпня 2019, 15:10
50565
1
Реклама

Сьогодні, 13 серпня, набула чинності постанова Кабміну від 5 липня 2019 № 690, якою по-новому врегульовані відносини між підприємствами централізованого водопостачання та водовідведення та споживачами, які отримують відповідні послуги. Також документом затверджено типові договори з індивідуальним і колективним споживачем.

Послуги будуть надаватися виключно на договірних засадах.

Визначитися з формою управління будинком та обрати модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг потрібно до 1 травня.

Облік послуг водопостачання та водовідведення

Комерційний облік послуги здійснюється вузлами обліку, що забезпечують загальний облік в будівлі, її частині (під'їзді), обладнаній окремим інженерним вводом.

Розподіл обсягів наданих послуг між споживачами здійснюється відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

До встановлення вузла комерційного обліку обсяги споживання наданих послуг визначаються за показаннями вузлів розподільного обліку (квартирні лічильники), а у разі їх відсутності - за нормами споживання.

Обсяг послуг з централізованого водовідведення визначається на рівні обсягів спожитих послуг з централізованого водопостачання та постачання гарячої води.

Доступ до лічильників

Власник (співвласники) будівлі або їх представники мають право доступу до місць установлення вузлів комерційного обліку для перевірки їх схоронності та зняття показань.

У разі недопущення представника виконавця до відповідного вузла обліку для зняття показань або ненадання показників у визначений договором строк протягом трьох місяців приймається середньодобове споживання таким споживачем відповідної послуги за попередні 12 місяців (або за фактичний час споживання послуги, не менш як 15 діб). Після закінчення тримісячного строку виконавець зобов'язаний здійснювати розрахунки з такими споживачами як із споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку.

У разі виходу з ладу або втрати вузла комерційного (будинкового) обліку до відновлення його роботи або заміни облік здійснюється відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг з урахуванням середнього споживання питної води протягом попередніх 12 місяців (якщо попередніх місяців нараховується менш як 12, за фактичний час споживання послуги, але не менш як 15 діб).

Якщо виконавцем встановлено факт втручання в роботу вузла комерційного обліку, він вважається таким, що вийшов з ладу та підлягає заміні та прийняттю на абонентський облік протягом п'яти робочих днів з дня виявлення такого факту.

У разі виходу з ладу або втрати вузла розподільного (квартирного) обліку до відновлення його роботи або заміни протягом тримісячного строку ведення розподільного обліку здійснюється розрахунково з урахуванням середнього споживання протягом попередніх 12 місяців (якщо попередніх місяців нараховується менш як 12, за фактичний час споживання послуги, але не менш як 15 діб).

Якщо виконавцем встановлено факт втручання в роботу вузла розподільного обліку, він вважається таким, що вийшов з ладу.

Показники будинкових лічильників знімають виконавці послуг або визначені власником (співвласниками) особи у присутності споживача або його представника.

Зняття показань з квартирних вузлів здійснюється щомісяця споживачем, якщо інше не передбачено договором.

При цьому виконавець періодично не менше одного разу на рік проводить контрольне зняття показань квартирних вузлів обліку у присутності споживача або його представника (або за допомогою систем дистанційного зняття показань).

Показання вузлів обліку, не взятих на абонентський облік, не враховуються під час здійснення розподілу обсягів послуг.

Обслуговування лічильників

Обслуговування та заміна будинкових вузлів обліку питної води здійснюються оператором зовнішніх інженерних систем.

Обслуговування, заміна та ведення абонентського обліку квартирних вузлів обліку води здійснюються відповідно до частин другої - четвертої статті 6 Закону про комерційний облік теплової енергії та водопостачання (за рахунок власників таких вузлів).

Оплата послуг

Споживач здійснює оплату за спожиті послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені договором. Також споживач не звільняється від оплати послуг, отриманих до укладення договору.

Оплата послуг здійснюється не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом, якщо інше не визначено договором. За бажанням споживач може оплачувати послугу авансом.

Рахунки на оплату послуг формуються виконавцем або визначеною власником особою, що здійснює розподіл обсягів послуг, на основі показань будинкових вузлів обліку з урахуванням показань квартирних вузлів та надаються споживачеві або його представникові не пізніше ніж за 10 календарних днів до граничного строку внесення плати за послуги.

У разі несвоєчасного здійснення платежів за послуги споживач сплачує пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 % загальної суми боргу.

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці.

За ненадання послуг, надання їх не в повному обсязі або неналежної якості виконавець проводить перерахунок розміру плати відповідно до визначеного законодавством порядку та сплачує споживачеві неустойку (штраф, пеню) у порядку та розмірі, визначених законодавством або договором.

Плата за послугу розраховується виходячи з розміру тарифу на послугу та обсягу спожитої послуги, визначеного та розподіленого відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Нагадаємо, киянам відкоригують тарифи на холодну воду

Плата за абонентське обслуговування та обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку нараховується щомісяця та визначається індивідуальним договором.

Внески за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку послуг з централізованого водопостачання включаються до плати виконавцю і в рахунку відображаються окремо відповідно до договору.

Cудові рішення про оскарження неправомірних донарахувань по комунальних послугах ви можете знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Читайте також:

Встановлені граничні тарифи на тепло і гарячу воду

Українцям компенсують неякісне прибирання будинків

В Україні збираються створити ЖКГ-інспекцію. Чим вона буде займатися?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини