Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За що податківці більше не можуть оштрафувати

20 серпня 2019, 12:35
10080
0
Реклама

В Офісі великих платників податків ДФС розповіли про те, за що фіскальні органи більше не штрафують після скасування Президентом Указу № 436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Читайте також: «Слуга народу» готує податкові сюрпризи для бізнесу

Податківці вважають, що прийняття такого рішення було очевидним.

По-перше, через невідповідність штрафних санкцій чинному законодавству. Згідно з п. 22 ст. 92 Конституції виключно законами України визначаються засади цивільно-правової відповідальності, а також діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них.

По-друге, п. 111.2 Податкового кодексу встановлює, що фінансова відповідальність за порушення норм законів з питань оподаткування чи іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи, встановлюється і застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законами.

Тому штрафні санкції мають встановлюватися виключно законами.

Відповідно до Указу Президента № 418/2019 фіскальні органи більше не штрафують за:

-перевищення лімітів залишку готівки в касах;

-неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування готівки в касах;

-перевищення строків використання виданої під звіт готівки, а також видача готівки під звіт без повного звітування щодо раніше виданих коштів;

-проведення готівкових розрахунків без подання одержувачем коштів платіжного документа (товарного або касового чека, квитанції до прибуткового ордера тощо) на підтвердження сплати коштів покупцем;

-витрачання готівки з виручки від реалізації та інших касових надходжень на виплати, пов'язані з оплатою праці, за наявності податкової заборгованості, а також використання одержаних у банку готівкових коштів не за цільовим призначенням.

Читайте також: податківці оновили план перевірок підприємців

Також податківці звернули увагу на те, що залишається чинним Положення № 148. Однак відповідальність за порушення цього Положення залишилася лише адміністративна та за окремі види порушень.

Наприклад, до підприємця, який не повернув вчасно невикористаний залишок грошових коштів, штрафні санкції не застосовуватимуться. Лише адміністративну відповідальність (у вигляді включення цієї суми до оподатковуваного доходу) можливо застосувати до працівника за п.п. 164.2.11 Податкового кодексу.

Крім того, діє Закон «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», який передбачає штрафні санкції в розмірі 100% вартості проданих товарів.

Якщо порушення норм поводження з готівкою були вчинені, коли фінсанкції були чинними, але рішення про накладання штрафу прийняте після втрати чинності Указом.

Застосовані санкції будуть вважатися незаконними. До того ж випадки, коли податківці в акті перевірки зафіксувала відповідні правопорушення, але повідомлення-рішення прийняли після втрати чинності указом теж не є законними. В іншому випадку підприємець має повне право оскаржити рішення про застосування санкцій у суді.

Якщо ж правопорушення вчинено до скасування Указу № 436, але виявлено (ППР датоване) після скасування Указу - факт порушення є. Але оскільки на момент його виявлення документ уже не діє, то штрафні санкції не застосовуються.

Рекомендуємо також ознайомитись із аналітикою про те, що процедурні помилки податківців - шанс платника податків.

Зверніть увагу: В Україні з'явився бот-бухгалтер!

Бот-бухгалтер ReporTax для ФОП вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність до держорганів.

Нагадуємо, що ЛІГА:ЗАКОН запрошує на практикум «Захист ТОП-менеджменту від кримінального переслідування», який відбудеться 30 серпня. Більш детальна інформація про захід та умови участі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини