Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як поводитись свідку при врученні повістки у податкових кримінальних провадженнях

27 листопада 2019, 10:00
3934
0
Реклама

Уявімо, до вас за місцем роботи чи мешкання з'явились співробітники податкової міліції, які метою свого візиту називають вручення вам повістки до слідчого. Що робити в такому випадку:

1. Не панікувати.

2. Попросити візитерів назвати себе та пред'явити службові посвідчення.

3. Якщо посвідчення пред'явлені - записати прізвища, імена, по батькові, посади та контактні дані «гостей». Отримати повістку. Про вручення повістки повідомити свого адвоката. Передати йому повістку чи її фотокопію.

4. Якщо посвідчення не пред'явлені - відмовитись від отримання повістки, подальшої комунікації з візитерами та вимагати від них покинути приміщення, де Ви знаходитесь. У разі невиконання Ваших вимог - викликати поліцію.

5. Під час очікування приїзду поліції, зателефонувати адвокату (це слід зробити так, щоб візитери помітили) і повідомити «гостей» про те, що адвокат вже вирушив до Вас.

Практика свідчить, що виконання п. 5 достатньо для того, щоб «гості» покинули місце Вашого перебування, залишивши повістку в дверях. Така повістка не спричиняє для Вас будь-яких юридично значимих наслідків, але за інформативною цінністю не відрізняється від врученої належним чином.

Виклик поліції необхідний для фіксації як самого факту візиту до Вас, так і особистих даних візитерів. Ці дані за потреби можуть бути використані при оскарженні неправомірних дій співробітників податкової міліції.

Cудові рішення щодо оскарження неправомірних дій співробітників податкової міліції, ви можете знайти у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Нерідко трапляється, що податківці, хоч і дотрималися вимог норм щодо порядку вручення повістки, намагаються не відкладати «бесіду» на потім і розпочинають допит одразу. Кілька порад на такий випадок:

1. Не давати жодних пояснень!!! В момент отримання повістки спілкування обмежується лише набором фраз, необхідним для вручення-отримання повістки.

2. Допит може бути проведений не раніше, ніж через три дні після вручення повістки, тому не погоджуйтесь на допит безпосередньо після вручення повістки на місці вручення чи на пропозицію або вимогу негайно «проїхати» для допиту.

3. Повідомте особі, яка вручила повістку, що будь-які розмови з питань, які виходять за межі формальностей при врученні виклику, можуть мати місце лише за участі вашого адвоката.

4. Не підтримуйте спроб особи, яка вручає повістку, розпочати з вами розмову на будь-які теми і з будь-яких приводів.

5. Якщо після вручення повістки від вас вимагають дій, не підкріплених ухвалою судді (надати документи, впустити до приміщення офісу, квартири, надати доступ до баз даних, комп'ютерної техніки тощо) - відмовляйтесь їх задовольняти: вони в будь-якому випадку незаконні!

Зустрівши опір, представник контролюючого органу може спробувати примусово доставити свідка до слідчого або взагалі запроторити його за ґрати. Такі дії -незаконні, тож цього приводу слід пам'ятати про таке:

1. Статті КК України (злочини за якими уповноважений розслідувати слідчий податкової міліції) взагалі не передбачають такої санкції, як позбавлення волі.

2. До свідка не може бути застосоване тримання під вартою або інший запобіжний захід.

3. Привід свідка для допиту може бути здійснено лише за ухвалою слідчого судді і лише в результаті неодноразової неявки для допиту без поважних причин за належним чином врученими повістками.

4. Відмова бути допитаним безпосередньо після вручення повістки не є відмовою давати свідчення, передбаченою ст. 385 КК України.

Отже, погрози позбавити свідка волі, притягнути до кримінальної відповідальності за відмову давати свідчення не мають під собою ніякого законного підґрунтя.

Вибір конкретного способу дій залежить від обставин, в яких доводиться діяти, але здебільшого отримання повістки не призводить до погіршення вашого становища, а, навпаки, дає змогу отримати з різних джерел інформацію до того, як її від вас намагатиметься отримати слідчий. Тому не варто докладати надто багато зусиль для того, щоб від неї сховатись.

Джерело

Читайте також:

Обшук: симптоми, перебіг, наслідки

За борги підприємства відповідатиме директор: які ризики для керівників несе новий Кодекс про банкрутство

Підприємців зобов'язали звітувати банкам за готівкові розрахунки із фізособами

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини