Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експерт прогнозує повернення диктату податкової по відношенню до бізнесу

10 вересня 2019, 12:30
1421
0
Реклама

30 серпня 2019 року в Раді зареєстровано проект закону №1210 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.

Свою думку стосовно проекту висловив директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в Facebook.

«Якщо цей законопроект буде ухвалений, знов може повернутися диктат податкової по відношенню до бізнесу. Замість партнерських відносин між державою і бізнесом, знов буде пресування підприємців податковою», - пише експерт.

Законопроект №1210 передбачає запровадження концепції оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній на рівні контролюючої особи - фізичної або юридичної особи, що є контролюючою особою такої компанії. При цьому, під контрольованою іноземною компанією вважається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених Податковим кодексом України.

Перевірте забудовника або потенційного контрагента за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Також проект закону містить вказівку компаніям-нерезидентам подавати до контролюючого органу додаткові документи:

- звіт у розрізі країн (документ, який передбачає розкриття транснаціональними корпораціями деталізованої інформації про свої відокремлені підрозділи - дочірні підприємства, філії, представництва);

- глобальну документацію(містить загальне уявлення про діяльність групи компаній).

З цих положень виникає необхідність уточнення критеріїв визнання осіб пов'язаними та визначення порядку проведення процедури взаємного узгодження - ці норми також включені до проекту.

Окрім цього, документ передбачає такі нововведення стосовно процедури накладення штрафу:

- запровадження штрафних санкцій, пропорційних порушенню норм законодавства;

- запровадження в межах Податкового кодексу України принципу винної відповідальності платника податку за податкові правопорушення;

- визначення вимог щодо вмотивованості рішення контролюючих органів про накладення штрафів: обов'язковою буде описова та мотивувальна частини податкового повідомлення-рішення;

- реформування пені: пеню пропонується розглядати не як штрафну санкцію, що при її одночасному застосуванні із штрафом призводить до подвійної фінансової відповідальності за одне правопорушення, а як засіб дисконтування грошей в часі, тобто приведення їх до реальної вартості в часі;

Для того, щоб зменшити кількість порушень контролюючими органами були введені такі положення:

- закріплення переліку податкових правопорушень контролюючих органів, які серед іншого, будуть включати недотримання ними процедури реєстрації платників податку чи порушення у сфері відшкодування податку на додану вартість;

- закріплення матеріальної відповідальності органу за неправомірні діяння його посадових осіб та безвинну відповідальність контролюючих органів.

- запровадження колегіального розгляду матеріалів податкової перевірки комісією з питань розгляду заперечень та встановлення чіткого переліку обставин, які підлягають встановленню під час розгляду матеріалів;

- створення постійно діючого колегіального органу Апеляційної ради з питань розгляду скарг платників податків.

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

До Апеляційної ради можуть бути оскаржені податкові повідомлення-рішення контролюючого органу, відповідно до яких сума (без урахування пені штрафних (фінансових) санкцій) у сукупності в тисячу чи більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Законопроект №1210 нардепа від "Слуги народу" Данила Гетманцева був зареєстрований в парламенті 30 серпня. 4 вересня Президент України Володимир Зеленський визначив статус проекту закону як невідкладний, 5 вересня документ передали на ознайомлення членам комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує на конференцію SafeSide 2!

Читайте також:

Оприлюднено законопроект про податкову амністію

Україна буде обмінюватись податковою інформацією з США

Якщо ви вирішили відкрити власну компанію в Україні, ви можете зареєструвати ТМ за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини