Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запроваджено нові штрафи за перевантажені фури

25 вересня 2019, 09:46
5826
0
Реклама

В Україні впроваджується автоматичний ваговий контроль транспортних засобів з метою збереження автомобільних доріг. Відповідний Закон № 54-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" набув чинності 25 вересня.

Закон закріплює можливість автоматичної фіксації порушень, пов'язаних з відсутністю дозволів щодо погодження умов і режимів перевезення у разі перевищення вагових або габаритних обмежень або документу про внесення плати за проїзд крупновагових (великогабаритних) транспортних засобів.

Запроваджуються наступні штрафи за перевищення встановлених габаритно-вагових норм без відповідного дозволу:

- від 5 % до 10 % - штраф у розмірі 500 НМДГ (8 500 грн);

- від 10 % до 20 % - штраф у розмірі 1000 НМДГ (17 000 грн);

- понад 20 % - штраф у розмірі 2000 НМДГ (34 000 грн).

Штрафувати і стягувати плату за проїзд автомобільними дорогами буде Укртрансбезпека. Кошти зараховуватимуть до державного дорожнього фонду України.

Адміністративну відповідальність нестиме відповідальна особа - фізична особа чи керівник юридичної особи, за яким зареєстрований транспортний засіб (чи належний користувач).

За невиконання водіями транспортних засобів, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів і вантажів, вимог посадовців Укртрансбезпеки про зупинку транспортного засобу передбачено штраф у розмірі 200 НМДГ (3400 грн) або позбавлення права управління транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців.

Постанова про накладення штрафу, у випадку фіксації порушення в автоматичному режимі, може виноситися без участі відповідальної особи і спрямовується йому впродовж трьох днів рекомендованим листом з повідомленням за адресою місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи). Якщо порушник відмовляється від отримання постанови, днем його отримання є день проставляння в поштовому повідомленні відмітки про відмову від отримання. У разі невручення постанови адресату, днем отримання постанови вважається день повернення поштового відправлення з відміткою про невручення.

Звільнити від відповідальності за порушення, зафіксоване в автоматичному режимі можуть якщо протягом 20 календарних днів з дня вчинення порушення або з дня набирання законної сили постанови:

- надано документ, що підтверджує, що до моменту здійснення правопорушення транспортний засіб викрали або протиправно використовували його номерні знаки;

- порушник особисто звернувся із заявою про визнання правопорушення і надав згоду на притягнення до адміністративної відповідальності, а також надав квитанцію про сплату відповідного штрафу.

Перевірити вашого контрагента на благонадійність, зокрема, компанію з перевезення вантажів можна з допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини