Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наявність договору між сторонами не є підставою для віднесення будь-яких правовідносин між ними до договірних

26 вересня 2019, 14:30
5325
0
Реклама

Суть справи: підприємство звернулось із позовом до ФОП про стягнення безпідставно набутих грошових коштів у сумі 300 тис. грн. Позов мотивовано тим, що грошові кошти були перераховані відповідачці помилково. Також позивач вказав, що у нього не було жодних зобов'язань перед відповідачкою щодо оплати юридичних послуг, адже такі послуги фактично не надавались та документально не підтверджені.

Місцевий суд відмовив у задоволенні позову, вказавши на відсутність підстав для застосування положень ст. 1212 Цивільного кодексу з огляду на встановлення факту укладення між ними договору про надання юридичних послуг як підстави для перерахування спірних грошових коштів.

Однак апеляційний суд позовні вимоги задовольнив.

Читайте також: українців хочуть прослуховувати протягом 48 годин без дозволу суду

Колегія суддів Цивільного суду ВС рішення судів попередніх інстанцій скасувала і направила справу на новий розгляд у місцевому суді, вказавши наступне.

Зобов'язання з повернення безпідставно набутого майна виникає відповідно до ст. 1212 Цивільного кодексу за умови набуття або збереження особою майна за рахунок іншої особи, а також відсутності достатньої правової підстави для такого набуття (збереження), зокрема у разі, коли відповідні підстави згодом відпали.

Наявність певної правової підстави для набуття особою майна виключає застосування до неї положень статті 1212 Цивільного кодексу, якщо згадана підстава продовжує існувати.

Водночас сама лише наявність укладеного між сторонами договору не є достатньою підставою для віднесення до договірних будь-яких правовідносин, що виникають між цими особами. Для визнання відповідних зобов'язань між сторонами договірними необхідним є встановлення факту їх виникнення саме на підставі умов та на виконання відповідного договору.

Сплата однією стороною грошових коштів другій стороні поза межами платежів, передбачених договором чи договорами, зокрема переплата понад визначену в договорі суму, не може бути визнана такою, що здійснена на підставі відповідного договору.

Відповідну постанову по справі № 920/169/18 ВС прийняв 20.12.2018. ЇЇ повний текст доступний в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати.

Практику Європейського суду з прав людини ви можете знайти в модулі «Судова практика» ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Вам також може бути цікаво:

- ВС визнав недійсним договір дарування майна, щодо якого здійснюється судовий розгляд

- Суд скасував арешт коштів боржника, що надходять на рахунок як зарплата

- Голосові повідомлення в месенджерах є електронними доказами

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини