Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що буде з кримінальними справами, які вже відкриті та розслідуються/слухаються в судах по фіктивному підприємництву?

30 вересня 2019, 10:05
1378
0
Реклама

Донедавна ст. 205 КК (фіктивне підприємництво) була дуже популярною статтею, яку використовують в схемах тиску на бізнес. Так, в рамках кримінальної справи встановлювалася фіктивність підприємства, після чого ДФС проводила податкову перевірку всіх контрагентів по ланцюгу такого «фіктаря» і визнавала зазначені відносини нереальними. Результат - багатомільйонні донарахування і роки судових розглядів.

На жаль, практика Верховного Суду складалась таким чином, що вирок по 205 практично гарантував перемогу податківцям в адміністративному суді. Тепер бізнесу буде набагато легше довести неправомірність дій контролюючого органу і, як наслідок, виграти справу.

Однак, не все так райдужно. Так, не була декриміналізована ст. 2051 (внесення в документацію, яка подається для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивої інформації). Таким чином, з високою долею ймовірності, можна сказати, що тепер податківці будуть розслідувати провадження саме за цією статтею, в рамках якої так само встановлюватимуть «фіктивність» підприємницької діяльності.

Щодо існуючих же кримінальних справ по 205, то всі провадження в судах будуть закриті у зв'язку з набранням чинності закону, яким скасовано кримінальну відповідальність за вчинення відповідних дій, про що є пряма норма в КПК України.

Олексій Некрасов, адвокат, радник адвокатської фірми Pragnum, експерт в галузі захисту бізнесу від кримінальних переслідувань.

Нагадаємо, 25 вересня фіктивне підприємництво декриміналізували. Як зміни до Кримінального кодексу позначиться на бізнесі дивіться в інтерв'ю з Олексієм Некрасовим.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує представників бізнесу взяти участь в конференції Safe Side 2.0, яка відбудеться 9 жовтня. Детальніше про захід за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини