Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перебування автомобіля на платній стоянці не гарантує відшкодування збитку

30 вересня 2019, 12:20
3867
0
Реклама

Суть справи: автомобіль позивача був пошкоджений шляхом підпалу на платній охоронюваній автомобільній стоянці. Позивач просив стягнути збитки, завдані в результаті неналежного виконання договору зберігання, з підприємства за яким була закріплена стоянка.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Рішення мотивовані недоведеністю наявності між сторонами договору зберігання, факту передачі відповідачу на зберігання та проведення оплати за зберігання автомобіля позивача. Також суди зазначили, що місця на автостоянці, де перебував автомобіль позивача, були передані відповідачем по договору про надання права на експлуатацію фіксованих місць паркування фізичній особі-підприємцю.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Відповідно до ч. 1 ст. 937 Цивільного кодексу, договір зберігання укладається у письмовій формі у випадках, встановлених ст. 208 ЦК.

Письмова форма договору вважається дотриманою, якщо прийняття речі на зберігання посвідчене розпискою, квитанцією або іншим документом, підписаним зберігачем.

Верховний Суд вказав, що позивачем не доведено наявність укладення саме з відповідачем договору зберігання транспортного засобу. При цьому та обставина, що автомобіль в момент його пошкодження перебував на паркувальному майданчику, не свідчить про наявність договірних правовідносин між сторонами у справі.

Відповідну постанову по справі № 755/16499/16-ц ВС прийняв 22.11.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Читайте також:

Хто відшкодує збиток, якщо на вашу машину впало дерево

Розмитнити "євробляхи" за спрощеним порядком можна до 31 грудня: Закон набув чинності

Акцизний податок на автомобілі можуть скасувати

ДТП: як варто діяти

ВС пояснив, коли водій може уникнути адміністративної відповідальності

Поліція може евакуювати авто лише із фото- або відео фіксацією

Нагадаємо, що Калькулятор розрахунку заборгованості та штрафних санкцій від ЛІГА:ЗАКОН допоможе розрахувати суму заборгованості з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції.Тестовий доступ до ІПС можна отримати тут.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини