Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Штрафи Держпраці можуть істотно зменшити

3 жовтня 2019, 13:07
1698
0
Реклама

Депутати пропонують зменшити штрафні санкції за порушення норм трудового законодавства України.

Відповідний законопроект № 1233 прийнято за основу.

Так, за допуск до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення на неповний робочий час при фактичному виконанні роботи повний час, виплату зарплати без нарахування і сплати ЄСВ і податків вчинені вперше застосовуватиметься письмове попередження. Якщо ж таке порушення буде здійснено повторно впродовж року після винесення попередження, то застосовуватиметься штраф у чотирикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (зараз це 16 692 грн, а в 2020 році буде 18 892).

Наразі за такі порушення встановлений штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат(125 190 грн., а наступного року він може скласти 141 690 грн.).

Штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, а також гарантій і пільг працівників може зменшитися до суми двократного розміру мінімальної заробітної плати (у 2019 році - 8346 грн., а у 2020 - 9446 грн.).

Також істотно зменшується розмір штрафу за недопуск інспекторів до перевірки. Розмір такого штрафу пропонується встановити у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати, а не стократному, як зараз. Тобто штраф складатиме 33 384 грн у 2019 і 37 784 у 2020 році.

За інші порушення вимог трудового законодавства до роботодавців застосовуватися письмове попередження. Якщо впродовж останніх 12 календарних місяців з дати виявлення правопорушення таке порушення буде вчиненне повторно, то до роботодавця буде застосовуватися штраф у розмірі мінімальної заробітної плати.

Розмір штрафів у 2020 році розрахований виходячи з розміру мінімальної зарплати, закладеної в проекті Держбюджету-2020, який Кабмін представив 15 вересня.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіку планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна також за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підготуватися до перевірки контролюючих органів допоможе ресурс "Мистецтво оборони" информаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Тестовий доступ до ІПС можна отримати за посиланням

Читайте також:

ТОП-5 позицій судів у спорах з Держпраці

ТОП-5 показових судових рішень у спорах бізнесу та Держпраці

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини