Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Держпраці розповіли про нові правила нарахування штрафів бізнесу

8 жовтня 2019, 09:45
4466
0
Реклама

Підприємців більше не будуть штрафувати за дрібні порушення трудового законодавства при першій перевірці, - про це розповів Голова Держслужби України з питань праці Роман Чернега.

Кількість підстав для накладення штрафу збільшилася. Такі нововведення містяться в постанові Кабміну №823 від 21 серпня 2019 року, яким регулюється процедура проведення інспекцій Держпраці. Документ опублікували і вже у вересні почалися перевірки.

Так, в попередній редакції для накладення штрафу було тільки 3 підстави:

- акт про невиконання умов припису;

- використання роботи неоформлених працівників;

- неможливість проведення інспекційного відвідування або невиїзної відвідування.

Тепер цей перелік розширений - новою підставою для накладення штрафу є акт перевірки (документальної, планової, позапланової або фактичної), складений за результатами контрольного заходу ДПС, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства про працю.

Проте, якщо порушення можна буде швидко усунути, то бізнес відбудеться лише приписом від інспектора з праці. Виняток становитимуть випадки, коли працівники не оформлені на підприємстві - в цьому випадку їх будуть відразу штрафувати.

Чи виписувати менше штрафних санкцій, коментує Роман Чернега:

«Наприклад, є перевірки по трудовим книжкам, які вже зараз Уряд планує перевести в електронний вигляд. Це ж стосується дрібних порушень з виплати заробітних плат, надання відпусток. Якщо протягом, наприклад, 10 днів роботодавець усуне таке дрібне порушення, то штрафу не буде. Раніше штрафували на кілька тисяч гривень. В першу чергу, такі послаблення спрямовані на те, щоб позбавити малий і середній бізнес від зайвих фінансових витрат», - каже Чернега.

Читайте також:

Як і коли почне працювати єдиний рахунок для сплати податків

ФОП дозволять припинити діяльність без штрафів

В Україні запустили бота-бухгалтера ReporTax для ФОП, який вміє розраховувати та сплачувати податки, а також подавати звітність в держоргани.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини