Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стан сп'яніння водія не є кваліфікуючою ознакою злочину і обтяжує покарання - Велика Палата ВС

9 жовтня 2019, 13:13
3736
0
Реклама

Велика Палата Верховного Суду вирішила виключну правову проблему, яка полягала у віднесенні вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння до об'єктивної сторони складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу або до обставини, що обтяжує покарання.

Велика Палата роз'яснила, що керування транспортним засобом у стані алкогольного сп'яніння, хоча і становить порушення вимог пп. "а" п. 2.9 ПДР, однак само по собі не може виступати прямою безпосередньою причиною настання ДТП та її наслідків у вигляді заподіяння потерпілому (потерпілим) тілесних ушкоджень або смерті. Стан сп'яніння не охоплюється об'єктивною стороною (не є кваліфікуючою ознакою) злочину, передбаченого ст. 286 КК, і при призначенні покарання особі може враховуватись як обставина, що обтяжує покарання згідно з п. 13 ч. 2 ст. 67 КК.

Відповідну постанову по справі № 682/956/17 Велика Палата ВС прийняла 21.08.2019. Повний текст постанови можна легко знайти в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Читайте також:

- З 1 жовтня водії зобов'язані включати фари автомобіля за містом

- Підпис водія на постанові про штраф не завжди означає згоду з правопорушенням

- Відеозапис із нагрудної камери поліцейського не завжди може бути доказом порушення ПДР

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини