Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Майно боржників продаватимуть на ProZorro.Продажі

10 жовтня 2019, 13:21
5499
0
Реклама

9 жовтня набула чинності постанова Кабміну 2 жовтня 2019 № 865, якою затверджено Порядок організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність).

Відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність) визначено ДП "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ".

Порядок організації аукціонів діє з 9 жовтня, але продаж майна боржників відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства здійснюватиметься на електронних аукціонах з моменту введення в дію Кодексу - з 21 жовтня 2019 року.

Читайте також: Справи про банкрутство: бліц-огляд судової практики

Як функціонувтиме система?

Сайт буде загальнодоступним та працюватиме цілодобово (крім проведення планових та позапланових профілактичних або технічних робіт). Доступ до інформації, оприлюдненої в системі, є безоплатним та вільним.

Консультаційна підтримка користувачів здійснюватиметься в робочі дні з 9 до 18 години.

Система забезпечить можливість початку проведення аукціону протягом робочого часу (понеділок - п'ятниця з 9 до 18 години). Час початку та закінчення аукціону автоматично встановлюється системою окремо для кожного аукціону. Будь-які дії, вчинені в системі, дані та документи, завантажені замовниками та учасниками аукціону, а також всі зміни після їх опублікування зберігаються в системі протягом 7 років.

Читайте також: що потрібно знати про Кодекс з процедур банкрутства?

Як надаватиметься доступ до системи?

Суб'єкт господарювання незалежно від форми власності можуть використовувати електронний майданчик для здійснення продажу майна боржника. Відбір операторів електронних майданчиків здійснює комісія, утворена Мін'юстом. Для авторизації електронного майданчика та надання йому доступу до системи суб'єкт господарювання повинен відповідати вимогам цього Порядку, пройти відбір та тестування електронного майданчика, укласти договір про використання системи з адміністратором.

У порядку, визначеному договором про використання системи, оператор вносить на банківський рахунок адміністратора плату за участь у системі. Плата вноситься із суми отриманої оператором винагороди в такому розмірі:

- ціна продажу лота понад 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 0,6 % ціни продажу;

- ціна продажу лота становить від 500 до 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 0,9 % ціни продажу;

- ціна продажу лота становить від 50 до 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 1,2 % ціни продажу;

- ціна продажу від двох до 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 1,35 % ціни продажу;

- ціна продажу до двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 1,5 % ціни продажу.

Нагадаємо, дізнатися актуальний розмір прожиткового мінімуму легко і зручно можна в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Яку винагороду отримує оператор?

Оператор вираховує винагороду з гарантійного внеску, внесеного переможцем аукціону. Також винагорода підлягає вирахуванню у разі, коли аукціон закінчився без визначення переможця (крім випадків виявлення недоліків майна, не зазначених в оголошенні) та коли переможець аукціону відмовився від придбання лота.

Розмір винагороди оператора залежить від ціни лота та становить:

- лот понад 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 2% ціни продажу;

- лот від 500 до 5 тис. розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 3% ціни продажу;

- лот від 50 до 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 4% ціни продажу;

- лот від двох до 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 4,5% ціни продажу;

- лот до двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - 5% ціни продажу.

Якщо суми гарантійного внеску недостатньо для сплати винагороди, переможець аукціону протягом трьох робочих днів з дня закінчення аукціону додатково сплачує оператору суму коштів, якої не вистачає.

Читайте також: Кодекс з процедур банкрутства: загальна характеристика та приховані нюанси

Як формуватимуться лоти?

Замовник аукціону через свій особистий кабінет протягом 20 днів з дня отримання згоди на продаж майна вносить до системи інформацію про продаж майна та формує лот (оголошення про проведення аукціону).

Лот формується за типом, найменуванням, категорією відповідно до класифікації, яка підтримується системою, що забезпечує вільний та прямий пошук за відповідними пошуковими критеріями (вид, назва, місцезнаходження майна, початкова ціна, дата проведення аукціону, дата розміщення оголошення про проведення аукціону, номер справи про банкрутство (неплатоспроможність), найменування боржника та замовника аукціону тощо).

Дата і строк проведення аукціону відраховується з моменту опублікування оголошення, з урахуванням початкової ціни майна та виду аукціону (повторний, другий повторний), який становить:

для лотів, аукціон за якими проводиться вперше:

- з початковою ціною до 5000 гривень - 10 календарних днів;

- з початковою ціною від 5000,01 до 1000000 гривень - 15 календарних днів;

- з початковою ціною від 1000000,01 гривні - 20 календарних днів;

для лотів, за яким проводиться повторний або другий повторний аукціон, - 10 календарних днів незалежно від початкової ціни лота.

Оголошення про проведення аукціону містить інформацію тільки про один лот.

У разі, коли зобов'язання частково виконане, замовник аукціону має право, але не пізніше ніж за п'ять днів до початку аукціону, змінити розмір початкової ціни лота. При внесенні змін до оголошення одночасно опубліковується обґрунтування, що повинно містити перелік змін, які вносяться в оголошення, та причину їх внесення.

Як стати учасником аукціону?

Для участі в аукціоні необхідно пройти процедуру реєстрації, подати заявку на участь в аукціоні за кожним лотом окремо, сплатити гарантійний внесок на рахунок оператора та виконати інші вимоги, визначені Порядком.

Будь-яка інформація про кожного учасника аукціону є анонімною до закінчення аукціону. Реєстрація учасника аукціону здійснюється автоматично після підтвердження оператором сплати таким учасником суми гарантійного внеску.

Прийом заявок на участь в аукціоні починається з моменту розміщення оголошення і закінчується в час, що встановлюється системою для кожного аукціону окремо в проміжку часу з 19 години 30 хвилин до 20 години 30 хвилин дня, що передує дню проведення аукціону, а для аукціонів з можливістю зниження початкової ціни - в проміжку часу з 16 години 15 хвилин до 16 години 45 хвилин дня проведення аукціону.

Учасник повинен підтвердити або анулювати свою заявку до закінчення кінцевого строку прийняття заявок на участь в аукціоні.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Як проходитиме аукціон?

Учасники аукціону можуть поетапного збільшувати свої цінові пропозиції протягом трьох раундів, що проводяться за однаковими правилами. Протягом одного раунду можна зробити один крок аукціону.

Переможцем аукціону вважається учасник, що подав найвищу цінову пропозицію за лот, у разі, коли ним зроблений щонайменше один крок аукціону. Якщо для участі подано заяву від одного учасника, він вважається таким, що подав найвищу цінову пропозицію та отримує лот за запропонованою ним ціною, але не нижче початкової ціни лота.

Аукціон розпочинається з автоматичного покрокового зниження початкової ціни лота. Протягом цього етапу учасник має право зробити ставку, що відповідає поточній ціні лота, та зупинити автоматичне зниження початкової ціни, після чого інші учасники (за наявності) мають право подати свої закриті цінові пропозиції, а учасник, що зробив ставку, - підвищити її.

За умови відсутності закритих цінових пропозицій від інших учасників учасник, що зробив ставку, вважається переможцем аукціону.

У разі наявності цінових пропозицій учасник аукціону, що подав найвищу цінову пропозицію, що перевищує найвищу закриту цінову пропозицію не менше ніж на один крок аукціону, або закриту цінову пропозицію, а у разі наявності однакових за розміром закритих цінових пропозицій кількох учасників той, що подав її раніше, згідно з порядком обліку часу, за яким діє система, вважається переможцем аукціону, після чого автоматично формується протокол про проведення аукціону, що містить інформацію про результати аукціону.

Розмір закритої цінової пропозиції не може бути меншим за ставку (поточну ціну лота в момент зупинки автоматичного покрокового зниження початкової ціни).

У разі закінчення першого аукціону без визначення його переможця аукціон визнається таким, що не відбувся, і замовник аукціону протягом одного місяця оголошує про проведення повторного аукціону.

Другий повторний аукціон проводиться з можливістю зниження початкової ціни. Початкова ціна другого повторного аукціону зменшується на 25 відсотків початкової ціни першого повторного аукціону.

Система забезпечує постійний та відкритий доступ спостерігачів аукціонів до веб-сайту з метою спостереження за проведенням аукціонів.

Нагадаємо, 21 жовтня почне діяти новий Кодекс з процедур банкрутства, який запроваджує поняття неплатоспроможності фізичних осіб. Читайте докладніше тут

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини