Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як уберегти компанію від тиску з боку правоохоронних органів

10 жовтня 2019, 17:40
1264
0
Реклама

9 жовтня в Києві пройшла конференція SafeSide 2.0, присвячена захисту бізнесу й оцінки правових ризиків. 20 спікерів - кращих експертів ринку - розповіли про те, як вони виходили зі складних правових ситуацій, приводячи в приклад реальні кейси з практики.

Ми розповімо про найбільш актуальну проблему: тиск на бізнес з боку правоохоронних органів. Володимир Рудніченко, керівник практики захисту бізнесу АО «Юскутум» розповів:

«Коли ми почали співпрацювати із західними партнерами, ми не могли дати визначення моєї посади, в результаті прийшли до назви «white collar crimes». Наші іноземні партнери просто не розуміють, що означає «захист бізнесу від державних органів» - у них відбувається «розрив шаблону».

Справа в тому, що в Україні ряд кримінальних проваджень на компанії відкриваються для тиску на бізнес.

Для наших реалій це, на жаль, розповсюджена ситуація. Ініціатором такого провадження найчастіше стає один з власників або керівник підприємства. Це робиться, щоб повернути контроль на підприємстві, призупинити його діяльність або «притримати» його для себе. Ось як все відбувається:

Навіть якщо правоохоронні органи визнають, що за документами все чисто, ризик проведення більш ретельної перевірки залишається.

«Правоохоронні органи можуть вирішити вилучити всі оригінали документів, на всяк випадок що-небудь заарештувати. Далі - передача справи в АРМА. Потім приймається рішення про те, що зберігання всього вилученого майна - занадто дорого - його продають за копійки, а потім - довгий судовий процес», - Володимир описав найбільш песимістичний варіант. - «Захиститися від цього повністю не можна. Але можна добре підготуватися і уникнути негативних наслідків».

Як мінімізувати ризики?

Володимир Рудніченко радить, перш за все, правильно структурувати бізнес-процеси. Дуже важлива наявність служби безпеки або хоча б відповідальних осіб, які будуть моніторити «уважність» правоохоронних органів до вас і ваших контрагентів: до компаній, як правило, починають підбиратися через інші фірми, з якими вони співпрацюють. Тому так важливо знати про них все.

Але якщо до вас вже прийшли з обшуком, ви маєте діяти правильно, і перше, що вам знадобиться - антикризова PR-стратегія.

Про це розповів Денис Овчаров, керуючий партнер АО «Овчаров і партнери». «Обшук має бути правильно освітлений в публічній площині для того, щоб не очорнити репутацію компанії. Звичайно, найкраще готуватися до цього заздалегідь - з моменту, коли ви стали фігурантом кримінального провадження, - радить фахівець, - тоді в результаті правильно проведеної PR-кампанії вас «залишать у спокої».

Важливість правильного спілкування з громадськістю зазначив і Дмитро Марчуков, партнер і керівник практики вирішення транскордонних спорів МЮФ Integrites:

«Крім PR-стратегії, потрібно продумати і GR-стратегію. Буває так, що витрати на PR перевищують витрати на юристів. Але якщо правильно побудувати виступ, журналісти самі вас помітять. Це допоможе заощадити».

Ще один важливий момент - завчасна підготовка. Адвокат Олексій Некрасов, радник АФ Pragnum пояснив, що як правило, рішення ТОП-менеджменту компанії у співробітників правоохоронних органів асоціюються з рішеннями власників і директорів.

«На цій стадії важливо не заплутатися і заздалегідь знати, хто і що говорить, - радить Олексій. - Часто трапляється так, що на допиті слідчі навмисно «плутають», змушуючи повідомляти про партнерів ту інформацію, яку ви спочатку не мали наміру розкривати». За словами адвоката, гірше буває тільки ситуація, коли з обшуком приходять не тільки на підприємство, а додому до керівника та/або власника підприємства.

«У мене був випадок, коли правоохоронці приїхали до клієнта з обшуком одночасно на підприємство і додому. Тому потрібно розуміти, що сім'я і будинок теж входять в зону ризику. Як правило, родичі не знають, як вести себе в таких ситуаціях, їх не ознайомлюють з їх законними правами»- розповідає Некрасов.

Щоб цього уникнути, важливо, по-перше, підготувати до можливого обшуку не тільки своїх співробітників, але і членів сім'ї. Як мінімум, вони повинні знати, що можуть вимагати адвоката, отримати копію ухвали про обшук. По-друге, пам'ятайте, що обшуки можуть проводитися одночасно в декількох місцях. До цього теж краще бути готовим заздалегідь і працювати з фірмами, які можуть одночасно надати декілька кваліфікованих адвокатів.

Уникнути зайвих ризиків допоможе перевірка контрагентів. Перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Читайте також:

Купівля готової компанії: «кіт в мішку» або просте рішення для швидкого запуску міжнародного бізнесу?

Обшук: симптоми, перебіг, наслідки

Перевірка контрагентів перед угодою. Чи варто?

Відстежувати нові і значимі судові рішення зручніше у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини