Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як уникнути проблем з податковою службою

11 жовтня 2019, 11:45
1385
0
Реклама

З приходом нової влади в Україні один за іншим реєструються законопроекти. Деякі з них мають змінити нашу систему оподаткування - мова йде про гучні проекти №1209 і №1210.

Чим це загрожує бізнесу, розповів на конференції SafeSide 2.0 Максим Греков, керівник практики міжнародного бізнес-адміністрування АО «Юскутум»:

«Якщо обидва проекти приймуть, а їх обов'язково приймуть, на нас чекає впровадження плану BEPS і CRS системи. Це загрожує тим, що податкова служба перестане розглядати фірми-прокладки в офшорних зонах як такі, в яких може сплачуватися податок», - вважає Греков.

Наприклад, в Латвії вже введено план BEPS - там це призвело до падіння банків. Тепер, якщо ваш бенефіціар знаходиться там, відкрити рахунок буде складніше. Йому потрібно буде доводити, що це дійсно його бізнес, а він - реальний бенефіціар».

Подібний досвід є і на Кіпрі: зараз там, за словами фахівця, повально закриваються компанії. Основна причина - їх номінальність: місцеві податкові органи бачать, що у компанії немає співробітників, немає офісу, отже, вона існує тільки для того, щоб іноземні підприємці змогли уникнути оподаткування.

Головна порада, яку дав Максим Греков - найняти співробітника в таку компанію, який буде ходити в банки, подавати звіти, підписувати резолюції, тобто має бути хоч якась діяльність.

Наступний крок після BEPS - запровадження CRS системи: іноземні банки будуть надавати українській податковій службі інформацію про рахунки наших громадян.

«Багато хто вже цікавиться, що робити. Ми поки що рекомендуємо закривати офшорні рахунки», - радить юрист.

Ці зміни вже «на носі», адже, за словами Максима Грекова, законопроект можуть прийняти в жовтні-листопаді цього року.

Це ж підтвердила і Лариса Антощук, керівник практики вирішення податкових спорів KPMG в Україні: «BEPS вже набагато ближче, ніж нам здається», - зазначила пані Антощук. Однак, на її думку, це не стане основною передумовою для проведення перевірок. Податкова служба може зацікавитися вашою компанією за наступних обставин:

- контрагент не здійснює господарську діяльність. На це вказують такі чинники: відсутність платника податків за вказаним місцем розташування, платник не подає податкову звітність, перекручування показників у податковій звітності та інше;

- негативна інформація щодо документального оформлення господарської операції;

- відсутність ліцензій;

- відсутність ділової мети.

Загальною рекомендацією від всіх спікерів щодо попередження податкових спорів є співпраця з надійними контрагентами. Перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Читайте також:

Бізнес закликає виконати домовленості, досягнуті під час обговорення змін до Податкового кодексу

Податківці готуються скоротити кількість перевірок

План розвитку компанії: як зробити свій бізнес успішним

Якщо ви вирішили відкрити власну компанію в Україні, ви можете зареєструвати ТМ за допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини