Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оптимізація роботи держави: що в планах у Дубілета?

15 жовтня 2019, 15:10
679
0
Реклама

11 жовтня в Києві відбулася спільна зустріч представників Європейської Бізнес Асоціації з Міністром Кабінету Міністрів України. Під час дискусії Дмитро Дубілет розповів про основні функції на займаній посаді та поділився планами. Серед них: об'єднання державних реєстрів та скорочення формальних процедур усередині держорганів.

За словами Міністра, перше, що необхідно було зробити для налагодження роботи усередині державного апарату - спростити процеси внутрішнього узгодження:

"Ми зробили функціональний аналіз того, як приймаються рішення Кабміном, і прибрали близько 70% документів, які погоджують експерти, департаменти, директорат. Коли позбавляєшся від зайвого, вдається заощадити час. Наступний наш крок - перевести процес ухвалення рішень в електронну форму".

Для цього, за словами Дубілета, необхідно впровадити внутрішню електронну систему для зручної комунікації між міністерствами та всередині них:

"Так ми створимо доступну і зручну систему для спілкування і ухвалення рішень. Зараз її взагалі немає. Навіть у мене в секретаріаті 600 осіб в підпорядкуванні і я не знаю, як з ними комунікувати".

Проте оптимізація потрібна не лише в міністерствах. Міністр розповів, що її необхідно провести у багатьох державних структурах:

"Близько 30% людей, які працюють в держорганах, залучені до виконання непотрібних процедур. Вони працюють в окремих департаментах, а ми збираємося їх об'єднати в єдину структуру, під одним дахом. Вони працюватимуть одразу на всі структури. А ще у нас в планах створити Єдиний реєстр фізичних осіб".

При цьому Міністр зауважив, що, за його попередньою оцінкою, об'єднання реєстрів буде безкоштовним: "У країни є величезний резерв - за попередні роки було закуплено величезну кількість серверів. Тобто база у нас є - потрібно тільки побудувати правильну структуру", - пояснив він.

Зміни також стосуватимуться і Податкової служби:

"Податкова має виконувати не каральну функцію, а роз'яснювальну. Завдання податківців - створити таку систему, щоб підприємцю не треба було мати багато працівників, щоб просто сплачувати податки. Нещодавно я бачив статистику по кількості бухгалтерів на одну людину в країні і, на жаль, Україна очолює цей список. Наша мета - максимально спростити процес сплати податків для того, щоб підприємцям не доводилося тримати цілий штат бухгалтерів".

Нагадаємо, з допомогою бота-бухгалтера ReporTax для ФОП можна розраховувати і оплачувати податки, а також подавати звітність до держорганів

Дмитро Дубілет зауважив, що оптимізація процесів стосуватиметься усіх держорганів:

"Ми створюватимемо окрему вертикаль в кожному органі, яка відповідатиме за оптимізацію процесів саме в цій структурі. Це стосується і митниці, ми вже домовилися з Максимом Нефьодовим, будемо допомагати йому, ділитися досвідом та пропонувати рішення".

Особливу увагу Міністр приділив трудовим книжкам. Нещодавно він заявив, що їх збираються скасувати, тому питання про те як розраховуватиметься страховий стаж для тих, чия трудова діяльність почалася до 2000 року, коли реєстрів ще не було, турбує багатьох:

"Про трудовий стаж працівника до 2000 року можна дізнатися виключно з трудової книжки. Тобто скасувати трудові книжки можна тільки для тих громадян, відомості про трудовий стаж яких були внесені до реєстру після 2000 року. Громадянам, чий стаж почався до цього моменту, при прийомі на роботу доведеться мати книжки при собі", - таке рішення запропонував пан Дубілет.

Читайте також:

Податкова посилить контроль за інтернет-магазинами, які продають побутову техніку

Як уникнути проблем з Податковою службою

Якщо ви вирішили відкрити свою компанію в Україні, ви можете зареєструвати ТМ з допомогою PatentBot - інноваційного партнерського сервісу ЛІГА:ЗАКОН. Сервіс доступний цілодобово. Ознайомитися з сервісом можна за посиланням.

ЛІГА:ЗАКОН запрошує юридичні фірми взяти участь у всеукраїнському рейтингу ринку юридичний послуг LIGA ZAKON AWARDS 2019. Детальніше про рейтинг тут

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини