Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада прийняла законопроекти щодо обміну податковою інформацією з США

29 жовтня 2019, 17:41
1027
0
Реклама

Сьогодні, 29 жовтня, Верховна Рада прийняла 3 законопроекти, спрямованих на імплементацію положень FATCA, а саме: Закон про ратифікацію Угоди між Урядом України і Урядом Сполучених Штатів Америки для поліпшення виконання податкових правил і застосування положень Закону США "Про податкові вимоги до іноземних рахунках "(FATCA) (далі - Угода) (законопроект №0001 в цілому), а також за основу законопроекти №2102 та №2103, які спрямовані на виконання умов Угоди.

Проекти №2102 та №2103 містять зміни до Податкового кодексу та законів «Про банки і банківську діяльність» і «Про депозитарну систему України» щодо порядку розкриття банківської таємниці та інформації, що міститься у системі депозитарного обліку, а також визначення деяких понять.

Законопроект №2102

Проектом передбачено внесення змін до:

- Закону України «Про банки і банківську діяльність» в частині порядку розкриття банківської таємниці. Проект пропонує, що порядок розкриття такої інформації в необхідному обсязі та відповідним суб'єктам відповідно до Угоди буде встановлюватись Національним банком України.

- Закону України «Про депозитарну систему України» в частині доступу до інформації, що міститься у системі депозитарного обліку. Порядок розкриття інформації, що міститься у системі депозитарного обліку відповідно до Угоди буде встановлюватись Комісією за погодженням з НБУ та ДПС.

Для того, щоб уберегти себе від неблагонадійних контрагентів, скористайтесь сервісом CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

Законопроект №2103

Проектом №2103 передбачено внесення змін до Податкового кодексу в частині визначення понять: підзвітний рахунок та його власники, фінансовий агент та фінансовий рахунок; особливості подання звітності за підзвітними рахунками; збір та отримання податкової інформації контролюючими органами від фінансових агентів; накладення штрафу за неподання, подання з порушеннями або з недостовірними відомостями чи помилками звітів про підзвітні рахунки (зазначена норма спрямована, в першу чергу, на стимулювання фінансових агентів дотримуватися законодавства щодо обов'язку подання звіту про підзвітні рахунки).

Водночас положенням проекту передбачено, що якщо міжнародним договором, що містить положення про обмін інформацією, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або укладеним на його підставі міжвідомчим договором встановлені інші правила, ніж передбачені цим Законом, застосовуються правила міжнародного договору. Перелік таких міжнародних договорів оприлюднюється на офіційному вебсайті ДПС.

Угода набирає чинності з дати письмового повідомлення Україною Сполучених Штатів про завершення всіх внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності цією Угодою.

Читайте також:

- Приєднання України до обміну податковою інформацією з США: значення і наслідки

- Міністр економічного розвитку запропонував свій варіант податкової реформи

- Скільки можна заощадити від ведення безпаперового бізнесу

Відстежувати нові і значимі судові рішення зручніше у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини