Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Співвласникам квартир безоплатно передаватимуть землю прибудинкової території

6 листопада 2019, 09:00
14129
0
Реклама

Уряд планує вдосконалити механізми управління у багатоквартирних будинках, що максимально продовжить строк їх експлуатації. З цією метою Мінрегіон розробляє порядок безоплатної передачі земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки у власність їх співвласникам.

До земельної ділянки багатоквартирного будинку належать:

  • земля, на якій розміщено житловий будинок;

  • земля, на якій знаходяться будівлі і споруди, що стосуються такого будинку;

  • прибудинкова територія.

Хто може оформлювати права на земельну ділянку під багатоквартирним будинком

Відповідно до статті 116 Земельного кодексу мешканці багатоквартирних будинків мають право відвести земельну ділянку в постійне користування незалежно від створення ОСББ. Проте, якщо ОСББ не створено, відведення земельної ділянки можливе лише за згодою всіх без виключення власників житлових і нежитлових приміщень будинку, але на практиці такої згоди досягти майже неможливо.

Земельна ділянка, на якій розташовані багатоквартирний будинок, належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія, віднесено до спільного майна багатоквартирного будинку та передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабміном.

Враховуючи плинність складу власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, може виникнути ситуація, коли у разі їх зміни співвласником земельної ділянки залишатиметься попередній власник, а проведення відповідних дій щодо реєстрації прав нового власника вимагатиме фінансових та часових витрат.

Тому комплексні законодавчі зміни мають врегулювати питання безоплатної передачі земельних ділянок співвласникам багатоквартирних будинків.

Для перевірки та оцінки надійності українських компаній і ФОПів ви можете скористатися сервісом CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини