Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці роз'яснили, коли ФОПи можуть бути платниками єдиного податку I - III групи

11 листопада 2019, 10:01
6572
1
Реклама

ДПС у Чернівецькій області провели «Податковий лікбез», під час якого усі бажаючі могли поставити свої запитання. Зокрема, підприємців цікавить наступне:

За яких умов ФОП можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої групи?

До першої групи належать ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300 тис. гривень.

До другої групи - ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1,5 млн. гривень.

До третьої групи, належать ФОП, які не використовують працю найманих осіб або кількість працівників не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень.

Нагадаємо, що ви можете подивитись на свій бізнес очима податківців через сервіс Liga:Report, який допоможе вчасно отримувати інформацію про наявну заборгованість, штрафи, пеню, переплату податків у тій системі, в якій ви працюєте, контролювати успішність сплати податків, а також ефективно взаємодіяти з податківцями.

Чи може ФОП бути платником ЄП другої групи, якщо надає послуги фізособам, а оплата вартості послуг здійснюється юрособою, що не є платником ЄП?

Якщо ФОП на другій групі надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є фізична особа, яка підписує акт виконаних робіт, але вартість виконаних послуг для фізичної особи оплачує юридична особа, яка не є платником єдиного податку, то такий підприємець має право обрати другу групу платника єдиного податку.

Якщо він надає послуги відповідно до договору, яким визначено, що замовником є юридична особа - не платник єдиного податку, яка підписує акт виконаних робіт та оплачує вартість виконаних послуг, то такий підприємець порушує умови для другої групи, але за ним залишається право обрання третьої групи.

Чи може ФОП, який торгує в магазині, розташованому на території ринку, бути платником ЄП першої групи?

Фізична особа - підприємець, яка здійснює роздрібний продаж товарів в магазині, що розташований на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи (п.1.8 наказу Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209).

Чи може бути платником єдиного податку ФОП, що надає послуги інтернет - зв'язку, телебачення та здійснює кур'єрську діяльність?

ФОП, які здійснюють кур'єрську діяльність та надають послуги інтернет - зв'язку, можуть бути платниками єдиного податку.

ФОП, які надають послуги телебачення, повинні мати відповідні ліцензії і не можуть бути платниками єдиного податку.

Нагадаємо, Законом № 129-IX від 20 жовтня 2019 року розширено перелік підприємців, які не можуть бути платниками єдиного податку

З 20 жовтня 2019 року не можуть бути платниками єдиного податку 1-3 груп підприємці, які здійснюють діяльність:

- з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

- діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв'язку з використанням бездротового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв'язку (місцевого, міжміського, міжнародного);

- діяльність з надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв'язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв'язку;

- діяльність з надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- та радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

Читайте також:

До чого готуватися ФОПам: головні нововведення законів про РРО

ТОП-5 запитань про РРО

Податкова нагадує, про що треба пам'ятати ФОПу, який продає товари через Інтернет-магазин

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Зверніть увагу: ТОП-5 новин про розвиток юридичного бізнесу - як розвивати і просувати юридичну фірму

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини