Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено методику оцінки авто та збитків від ДТП

14 листопада 2019, 13:33
9284
0
Реклама

З 21 жовтня 2019 оновлено Методику товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів. Зміни затверджені спільним наказом Мін'юсту та Фонду держмайна №3207/5/1033

Методика тепер чітко визначає, що є аварійним, експлуатаційним та корозійним пошкодженнями, та місцевою й наскрізною корозією.

Зокрема, до експлуатаційних пошкоджень належать прості деформації кузова та кабіни, що характеризуються плавними формами, легко піддаються ремонту та розташовані у легкодоступних місцях, які виникли в процесі експлуатації ТЗ, сколювання лаку на лицьових поверхнях кузова, його пошкодження внаслідок тертя з ущільнювачами. Загальна площа деформації не повинна перевищувати 1,0 дм2.

До експлуатаційних пошкоджень належать деформації, які виникли від тиску будь-яких предметів чи тіла людини (вм'ятини від рук, від падіння граду, каштанів і подібних за розмірами і масою предметів, від дрібних камінців під час руху тощо).

Аварійне пошкодження - будь-які пошкодження, крім експлуатаційних, особливістю яких є механізм їх утворення внаслідок контактування зі сторонніми об'єктами, у тому числі вибоїнами чи просіданнями дорожнього покриття на проїжджій частині, що призвело до деформації чи руйнування і відповідно до необхідності ремонту чи заміни складника, або контактування з агресивним середовищем, що призвело до необхідності ремонту (заміни) складника. Події, що призвели до аварійних пошкоджень, як правило, потребують інформування про них відповідних державних органів.

Розширено перелік документів, які власник ТЗ має надати на вимогу оцінювача (експерта) для виконання оцінки. Відтепер додатково потрібно надати рахунок на проведення ремонтних робіт зі спеціалізованої станції технічного обслуговування, дані дефектування діагностики тощо.

Крім того, зміни торкнулися формули розрахунку середньої ринкової ціни ТЗ. Відтепер значення коефіцієнту ринку регіону приймається рівним 1,0 і може змінюватись відповідно до даних таблиці 3.2 додатка 3 до цієї Методики, але зміна значення коефіцієнту має бути обґрунтованою.

Уточнюється порядок визначення вартості ввезених авто, що були у користуванні на території американського континенту. Під час визначення їх ціни застосовуються електронні довідники "N.A.D.A. Official used car guide" - N.A.D.A, США (www.nadaguides.com) або "Used Car Guide" - Kelley Blue Book Auto market report, США (www.kbb.com) необхідно приймати ціну категорії "Average Trade-In" (довідник "N.A.D.A. Official used car guide") або ціну категорії "GOOD" (довідник "Kelley Blue Book Auto market report").

З'явився альтернативний метод обчислення вартості утилізації ТЗ. Така вартість може визначатися як сума ринкової вартості технічно справних складників та вартості металобрухту складників, які залишилися, або із застосуванням методу питомої ваги окремої складової ТЗ від ринкової вартості ТЗ.

Перевірте страхову компанію за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Оформити заявку на тестовий доступ можна тут.

У разі визначення вартості матеріального збитку враховується фактичний технічний стан складових частин ТЗ до події (ДТП, страховий випадок, стихійне лихо, протиправні дії, розукомплектування тощо).

Враховується також принцип економічної доцільності операції ремонту (заміни) окремих запчастин (включаючи кузовні), який полягає в тому, що економічно доцільною є та операція заміни чи ремонту, яка є економічно привабливіша у разі одночасного дотримання принципів технічної можливості ремонту та відновлення права особи користуватися ТЗ в тому технічному стані та з такими самими споживчими властивостями, які мали місце до пошкодження.

До калькуляції вартості відновлювального ремонту також включається вартість експлуатаційних рідин, моторної оливи, трансмісійних олив, олив гідравлічних систем, охолоджувальних рідин, холодоагентів, гальмівної рідини тощо, яка визначається на підставі даних їх виробника або виробника ТЗ. Кількість або об'єм зазначених матеріалів визначається на підставі даних виробника ТЗ.

Читайте також:

Для перевірки посвідчення водія інспектор поліції не зобов'язаний доводити законність зупинки авто

Якщо водій порушив ПДР вимушено, то його не можна притягнути до кримінальної відповідальності: ВС

За порушення ПДР не можуть оштрафувати без доказів

Верховний Суд скасував штраф, накладений на водія за зупинку на тротуарі

ТОП-10 новин для автомобілістів

Підписуйтесь на нашу сторінку в Facebook, щоб бути в курсі важливих змін для бізнесу в Україні, а також на розсилку і отримуйте щотижневий дайджест найважливіших ділових новин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини