Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ планує змінити вимоги до банків щодо розкриття інформації

29 листопада 2019, 10:29
730
0
Реклама

В кінці 2019-го і протягом 2020 років Національний банк планує прийняти нові вимоги до банків щодо розкриття інформації та роботі з клієнтами. Про це повідомила глава управління захисту прав споживачів НБУ Ольга Лобайчук під час круглого столу.

Вимоги будуть прописані в відповідно до норм закону №122-ІХ про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг, який вступить в силу 18 січня 2020 року.

За словами Лобайчук, в НБУ щомісяця приходить до тисячі скарг споживачів на банки.

"Є дуже багато кричущих речей. Наприклад, через десять років після того, як споживач уже закрив свою кредитну картку, виявляється, що у нього 300 000 грн боргу. Це одна з речей, які ми бачимо системно практично у всіх банках, які займаються роздрібним сегментом", - сказала вона.

Перші вимоги регулятор планує представити в кінці цього або наступного тижня.

"Вимоги стосуватимуться розміщення інформації (банками про кредити - Ред.) На сайтах і в рекламі. Ми вводимо поняття істотних характеристик за кредитним договором та за депозитним договором, а також стандартну форму розкриття інформації на сайтах", - зазначила представник НБУ.

Також НБУ має намір надати рекомендації по роботі з клієнтами.

"Ми бачимо, що банки дуже погано працюють зі своїми клієнтами. І відповідно ці рекомендації націлені на те, щоб банки привели свої процеси в клієнто-орієнтований вид", - додала Лобайчук.

У рекомендаціях пропишуть обов'язок банків відповідати на запити клієнтів, а також давати детальні та зрозумілі роз'яснення.

До кінця року НБУ має намір ввести нові вимоги до договорів, в тому числі, і до норм в договорах, які будуть стосуватися цивільно-правового кодексу.

"Це подача ключової інформації в договорах - на першій сторінці жирним шрифтом повна бути прописана процентна ставка, сума, строк, ключові ризики і так далі. Далі - розрахунок ефективної ставки. Вся вартість, яка буде пов'язана з цим кредитом, повинна бути вкладена в процентну ставку" , - уточнила Ольга Лобайчук.

Крім того, у 2020-му НБУ планує представити банкам рекомендації по роботі з персональними даними клієнтів, а також ввести нові вимоги до розкриття інформації через дистанційні електронні канали продажів.

За словами представниці Нацбанку, нові вимоги набудуть чинності поступово: для реклами перехідний період триватиме півроку, а для інформації на сайтах - три місяці.

Читайте також:

- НБУ порадив, де здати монети дрібних номіналів

- Міжбанківські платежі можна буде проводити в будь-який час доби

Щоб отримати інформацію про наявну заборгованість, штрафи, пеню, переплату податків у тій системі, в якій ви працюєте, скористайтесь новою функцією «Стан розрахунків з бюджетом» у сервісі Liga:REPORT.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини