Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити спадщину в Україні

3 грудня 2019, 09:00
166887
10
Реклама

Спадкування - це перехід прав та обов'язків особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Право на спадкування виникає в день відкриття спадщини, тобто в день смерті спадкодавця або в день, з якого він оголошується померлим. Змістом права на спадкування є певні можливості, якими може скористатися особа, у якої виникло це право.

Серед них - право прийняти спадщину, відмовитися від неї взагалі чи на користь іншої особи, не проявляти щодо неї жодного інтересу, тобто не вчиняти ніяких юридично значимих дій щодо прийняття чи відмови від спадщини.

Щоб заявити про спадщину, особа, перш за все, повинна бути спадкоємцем за законом або за заповітом.

Заповіт

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт, а також у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

Спадкоємці за законом

Спадкування за законом настає у разі:

- відсутності заповіту або визнання його недійсним;

- неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом;

- неохоплення заповітом усієї спадщини.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Цивільним кодексом визначається п'ять черг спадкоємців за законом:

- Перша черга - діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки;

- Друга черга - рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері;

- Третя черга - рідні дядько та тітка спадкодавця;

- Четверта черга - особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до часу відкриття спадщини;

- П'ята черга - інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення, а також утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

Куди подавати заяву про прийняття спадщини

Заява про прийняття спадщини подається до будь-якого приватного або державного нотаріуса, а в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування, за місцем відкриття спадщини.

Така заява подається особисто.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме - то місце знаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Заяву про прийняття спадщини подавати не потрібно:

- спадкоємцям, які постійно проживали із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Такі особи приймають спадщину автоматично, якщо тільки не подали заяву про відмову від неї;

- малолітнім, неповнолітнім, недієздатним особам та особам, дієздатність яких обмежено. Вони також вважаються такими, що прийняли спадщину автоматично, якщо від неї не відмовились.

Строки прийняття спадщини

Є вагома причина не відкладати процедуру вступу у спадщину.

Відповідно до ст. 1270 Цивільного кодексу, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Що робити, якщо пропущено строк для прийняття спадщини

Вийти із ситуації можна двома шляхами:

- отримати письмову згоду інших спадкоємців і подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу;

- подати позов до суду, вказавши причини пропуску строку. Якщо суд визнає такі причини поважними, то строк буде продовжено.

Зверніть увагу, що список поважних причин для пропуску строку прийняття спадщини обмежений.

В модулі «Типові договори і шаблони» інформаційно правових системах ЛІГА:ЗАКОН ви легко зможете знайти, зокрема, шаблони заповіту з підпризначенням спадкоємця, заповіту із призначенням виконавця, спадковий договір, шлюбний договір та інші. Для цього замовляйте тестовий доступ в ІПС тут.

Читайте також:

Спадкування у випадку проживання із спадкодавцем однією сім'єю: роз'яснення ВС

Неоформлену нерухомість можна успадкувати: рішення ВС

Верховний Суд сформулював позицію щодо прав кредитора у разі смерті боржника

Розвивайте ваш юридичний бізнес онлайн - створіть або поновіть профіль в Національному професійному юридичному каталозі Liga:BOOK

Уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS - повідомленняv, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини