Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

13 грудня буде визначено переможців юридичного рейтингу від ЛІГА:ЗАКОН

12 грудня 2019, 16:03
1613
0
Реклама

Цієї п'ятниці, 13 грудня, будуть вручені нагороди лауреатам українського Рейтингу юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS 2019.

Основне завдання Рейтингу - визначити перелік юристів високого рівня в Україні.

Напередодні церемонії ми запитали у Валерія Решетняка, директора LegalTech-бізнесу компанії ЛІГА:ЗАКОН, про особливості Рейтингу і можливості синергії IT та юриспруденції.

У вашого рейтингу амбітна мета: зокрема, сформувати перелік топ-юристів країни. Чим LIGA ZAKON AWARDS відрізняється від інших юридичних конкурсів і рейтингів, що проводяться в Україні?

По-перше, ми максимально зменшили можливості маніпуляцій під час голосування. Кожну номінацію у нас оцінює експертне журі та безпосередньо ринок. Професійне журі не бачить назв компаній, які подали заявки. Відповідно, оцінюються виключно представлені учасниками кейси. Крім того, процес рейтингування моніторить Спостерігач Рейтингу відома міжнародна компанія Baker Tilly. Вона контролює чесність і прозорість проведення підрахунку голосів за номінантів. До речі, більше половини компаній, які заповнили анкети, є учасниками та номінантами міжнародних рейтингів.

Більш того, вперше в історії українського юридичного ринку ми оцінюємо номінації Legal Infrastructure. Адже LegalTech зараз розвивається в Україні і щодня застосовується в практиці юристів.

А чому Рейтинг вирішили провести саме в цьому році?

Це логічне продовження наших продуктів і сервісів. ЛІГА:ЗАКОН довела, що є лідером в галузі IT-продуктів для юристів. Ми досконало знаємо цей ринок. Особливо в продуктах Legal Research - це наші Інформаційно-правові системи ЛІГА:ЗАКОНсистема аналізу судових рішень Verdictumспеціалізовані онлайн-видання для юристів і цілий ряд інших сервісів. Крім того, ми створили Національний професійний юридичний каталог Liga:BOOK. У ньому люди та представники бізнесу мають можливість шукати собі юристів, а юридичні компанії - клієнтів.

Рейтинг юридичного ринку України зробить портфель продуктів компанії ЛІГА:ЗАКОН для юристів повним і всеосяжним. Разом з юридичним каталогом Liga:BOOK Рейтинг допоможе топовим компаніям на юридичному ринку показати свої успіхи потенційним клієнтам, а замовникам юридичних послуг - обрати дійсно кращих.

Про репутацію юридичних компаній в ЗМІ, наскільки відомо, теж не забули?

Так, ви праві. Одну з номінацій ми назвали Медіа визнання року. Чому саме так? Справа в тому, що у ЛІГА:ЗАКОН є сервіс медіамоніторингу Semantrum. Це сервіс, який аналізує медіапростір щодо певної компанії або конкретної особистості. Semantrum моніторить більше 14 000 медіа: це і онлайн-ЗМІ, і телеканали, і преса, і радіостанції. Все це збирається в різноманітні дашборди, зокрема, за кількістю згадувань про будь-яку компанію або особистість.

Переможе в цій номінації та компанія, про яку буде більше згадувань в 2019 році. Звичайно ж, тональність цих повідомлень ми також враховуємо.

З якої методології складено рейтинг? Це ваша розробка або ви запозичили з міжнародних практик?

Це наша розробка із застосуванням кращого міжнародного досвіду та практик. Створювати методологію Рейтингу ми почали з вивчення найбільш авторитетних міжнародних рейтингів - Chambers, Legal 500, IFLR 1000, The Lawyer European Awards. Цим рейтингам вже від 30 і більше років, тому вони повністю підтвердили свій авторитет на юридичному ринку багатьох країн.

Проте ми не копіювали жоден з них. Запозичили у них краще, але зробили власну методологію.

Чи існує в Україні конкуренція рейтингів і конкурсів серед професійної спільноти?

В Україні є чимало рейтингів. Є як загальні, так і спеціалізовані. Втім, на наш погляд, українському ринку не вистачає прозорості: далеко не усі компанії готові пред'явити справжні фінансові показники. Саме тому, наприклад, ми не враховували показник revenue - виручку.

Крім цього, чинні рейтинги не підтверджуються незалежними авторитетними спостерігачами, які гарантували б справжню чесність і відсутність підтасовувань. А якраз це, прозорість і об'єктивність, завдяки контролю з боку Baker Tilly, і відрізняє LIGA ZAKON AWARDS від інших українських рейтингів.

IТ і юриспруденція - це, на перший погляд, різні сфери діяльності. Чи працює синергія в області Legal infrastructure?

Насправді українські юристи з точки зору IT дуже просунуті. У багатьох юридичних компаній є власні команди програмістів і деякі навіть експериментують з Artificial Intelligence. Щомісяця в країні проходять LegalTech-івенти і майстер-класи з програмування для юристів.

У майбутніх оцінках кращих гравців юридичного ринку ми будемо прораховувати дані з нашого юридичного каталогу Liga:BOOK, і перш за все враховувати оцінки, які виставляються клієнтами.

Тим часом, LegalTech в Україні ще рано називати поширеним бізнесом. По суті, продуктів по автоматизації роботи юристів, дохід від яких дозволяє утримувати команду програмістів, можна перелічити на пальцях однієї руки. Таких компаній, як ЛІГА:ЗАКОН, яка практично започаткувала LegalTech в Україні, дійсно замало.

Ось вам красномовне порівняння українського LegalTech-ринку з найбільш розвиненим, американським. На кожен стартап в Україні припадає понад 18 американських.

Яке майбутнє чекає на ваш Рейтинг?

У наших подальших планах - підвищення об'єктивності Рейтингу. А це можна зробити тільки на основі даних і цифр. У майбутніх оцінках кращих гравців юридичного ринку ми почнемо прораховувати дані з нашого юридичного каталогу Liga:BOOK, і перш за все, будемо враховувати оцінки, що виставляються клієнтами.

Крім цього, для оцінок ми будемо використовувати не тільки сервіс Semantrum, а й інші наші продукти, наприклад систему Verdictum, що дозволяє переглянути судові рішення по найбільш актуальним судовим справам і процесам.

Ми будемо розвивати цей напрямок нашого бізнесу, інформуючи українських бізнесменів про те, хто є кращим в своїх галузях. Наші продукти і сервіси, які містять найбільш повну інформацію про український бізнес, є нашим головним перевагою при складанні такого рейтингу.

Компанія ЛІГА:ЗАКОН є лідером в розробці IT-продуктів для юристів. І, перш за все, продуктів LegalResearch: Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОНсистеми пошуку та аналізу судових рішень Verdictumпрофесійних електронних видань для юристів і цілого ряду інших сервісів для бізнесу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини