Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати планують перевести українців на екологічний транспорт до 2030 року

16 грудня 2019, 10:39
1223
0
Реклама

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №2532 щодо визначення електричних автомобільних транспортних засобів, зарядних станцій під них та створенню умов для переходу на екологічний транспорт до 2030 року.

Даний законопроект розроблений з метою створення на законодавчому рівні сприятливих умов для стимулювання попиту на екологічний транспорт. Для цього будуть впроваджуватись міри, запозичені із досвіду інших країн, зокрема:

Розвиток ринку переробки акумуляторних батарей електрокарів - зараз такого ринку не існує, оскільки перше електроавто зійшло з конвеєру у 2012 році, а мінімальний строк служби батареї - не менше 8 років, тож «Після 2020 року дане питання потребуватиме окремого законодавчого регулювання», - сказано у пояснювальній записці до проекту.

Створення інфраструктури зарядний станцій - існуючі мережі зарядних станцій в Україні нерентабельні через через високу вартість самих таких пристроїв, відсутність доданої вартості на електричну енергію, яку вони використовують, та низький попит - вес це призводить до неможливості надавати послуги по зарядці авто із дотримання вимог законодавства. Законопроект покликаний стимулювати розвиток цієї галузі одним з наступних шляхів:

- пошук партнерів які будуть надавати послуги зарядки безкоштовно;

- продаж послуги доступу до зарядних станцій похвилинно, без фактичної продажі кВт;

- продаж умовних одиниць доступу, які прирівняні до кількості кВт;

- взаємний обмін кВт між власниками індивідуальних зарядних станцій.

Електрокарам, оснащеним номерними знаками зеленого кольору дозволять рух смугами виділеними для руху маршрутних транспортних засобів. Законопроект пропонує зробити цей дозвіл тимчасовим та доручає Кабміну впровадити це правило до 31 грудня 2024 року.

Також планується звільнити до 31 грудня 2022 року від сплати пенсійного збору у випадку купівлі електроавтомобіля.

Також Уряду пропонується розглянути на своєму засіданні можливість розробки та введення в дію Державної Програми «Збереження довкілля, виконання міжнародних зобов'язань по зменшенню викидів в атмосферу, поліпшенню екологічного стану в містах, а також зменшення залежності економіки від імпорту нафтопродуктів шляхом переходу на електричні автомобільні транспортні засоби та програми утилізації акумуляторних батарей», в якій передбачити:

- пільгове кредитування та страхування на придбання електричних автомобільних транспортних засобів для громадян України;

- програми з розвитку вітчизняних виробників електричних автомобільних транспортних засобів,

- програми розвитку вітчизняного виробництва, та утилізації акумуляторних батарей.

У разі прийняття цей Закон набирає чинності з першого січня 2021 року, окрім 1 пункту ІІ розділу (щодо надходжень з діяльності операторів зарядних станцій автомобільних транспортних засобів), який набирає чинності з першого січня 2025 року.

Нагадаємо, що перевірити вашого контрагента на благонадійність і здійснювати його подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Читайте також:

- Водій може довести відсутність перешкод для визначення номерних знаків за допомогою фотографії: ВС

- За установку ГБО на автомобіль можна отримати податкову знижку

- Як зареєструвати автомобіль: процедура, вартість, документи

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини