Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відкриття нових рахунків після арешту попередніх є перешкоджанням виконанню судового рішення: ВС

27 грудня 2019, 17:34
3441
0
Реклама

Суть справи: держвиконавець наклав арешт на кошти підприємства на рахунках у банках, про що підприємству було повідомлено. Однак директор підприємства умисно відкрив нові розрахункові рахунки через які підприємство здійснювало фінансово-господарські операції.

За вироком місцевого суду директора було засуджено, зокрема, за ч. 3 ст. 382 КК (невиконання судового рішення).

Апеляційний же суд скасував цей вирок і закрив кримінальне провадження за відсутністю в діях складу кримінального правопорушення.

Читайте також: в 2020 році податківці проведуть 6147 перевірок

Однак колегія суддів Кримінального суду ВС не погодилась із такою позицією апеляційного суду і направила справу на новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Верховний Суд зазначив, що об`єктивна сторона злочину, передбаченого ст. 382 КК, полягає в одному з таких, альтернативно зазначених у диспозиції діянь, як невиконання (ухилення від виконання) вироку, ухвали, постанови, рішення суду або перешкоджання їх виконанню.

За цією нормою матеріального права склад злочину є формальним, адже його об`єктивна сторона вичерпується вчиненням одного із зазначених у законі діянь - дії (перешкоджання) чи бездіяльності (невиконання). І саме з цього моменту злочин визнається закінченим.

Перешкоджання виконанню судового акта - це активні дії, які становлять протидію реалізації вимог, що містяться в цьому акті, вчинювану з метою недопущення його виконання.

Однією з форм (способу) перешкоджання виконанню судового рішення є відкриття нових рахунків у банках чи інших фінансових установах незважаючи на накладений державним виконавцем арешт на кошти боржника - юридичної особи (ч. 4 ст. 52 Закону «Про виконавче провадження»).

Відповідну постанову по справі № 701/340/17 ВС прийняв 10.12.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Важливо також ознайомитись із дайджестом найважливіших рішень Верховного Суду за 2019 рік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини