Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз’яснив, в якому суді можна оскаржити накладення арешту на майно

13 січня 2020, 09:08
8273
1
Реклама

Суть справи: у межах кримінального провадження постановою слідчого прокуратури був накладений арешт на квартиру обвинуваченого.

Позивач звернувся до суду з позовом про зняття арешту, вказуючи, що він є співвласником цієї квартири.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги.

Однак апеляційний суд скасував це рішення, відмовивши у задоволенні позову. Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що питання зняття арешту із нерухомого майна, накладеного у межах кримінального провадження, повинно вирішуватися в порядку КПК та не може бути предметом розгляду у порядку цивільного судочинства.

Велика Палата Верховного Суду погодилась із висновком суду першої інстанції.

Арешт на спірне майно було накладено під час дії КПК України 1960 року за процедурою, встановленою цим нормативно-правовим актом.

Суд кримінальної юрисдикції компетентний розглядати цивільний позов лише разом з кримінальною справою, яка надійшла до суду з обвинувальним висновком, і лише у разі, якщо його заявляє особа, котра зазнала матеріальної шкоди від злочину і пред'являє вимогу про її відшкодування до обвинуваченого або до осіб, які несуть матеріальну відповідальність за його дії (ч. 1 ст. 28 КПК України 1960 року).

Позивач пред'явив позов не у зв'язку з завданням йому матеріальної шкоди обвинуваченим, а з підстави необґрунтованого обмеження його права власності постановою слідчого.

Велика Палата вказала, що вимоги про звільнення майна з-під арешту, що ґрунтуються на праві власності на нього, виступають способом захисту зазначеного права (різновидом негаторного позову) і виникають з цивільних правовідносин і можуть бути вирішені судом цивільної юрисдикції. З урахуванням наведеного вище, вирішення цих вимог за правилами кримінального судочинства законом не передбачено.

Відповідну постанову по справі № 643/3614/17 ВС прийняв 08.11.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна тут.

На Платформі ЛІГА:ЗАКОН з'явився новий сервіс - Національний юридичний каталог України Liga:BOOK. Сервіс створений для юристів, а також для тих, хто хоче скористатися юридичні послуги.

Читайте також: Велика Палата ВС роз'яснила, як ділиться майно осіб, які проживали в цивільному шлюбі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини