Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У квітні бухгалтерів зобов’яжуть перевіряти підозрілі фіноперації своїх клієнтів

Реклама

28 квітня набуде чинності новий Закон про фінмоніторинг, яким розширюється перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу, зокрема такими суб'єктами стануть бухгалтери, які надають приватні послуги (Закон не поширюється на штатних бухгалтерів).

Тобто вони мають перевіряти фінансові операції своїх клієнтів і повідомляти про підозрілі операції Держфінмоніторинг.

«Наприклад, клієнт постійно щось купував або продавав за «безготівку» і тут раптом йому знадобилося збільшити ліміт каси і провести стовідсоткову готівкову передоплату у великій сумі, то це і є саме той «незвичайний спосіб», про який йде мова в законі», - роз'яснює Міністр фінансів Оксана Маркарова.

Але якщо у бухгалтера є всі необхідні документи, які підтверджують доцільність такої операції клієнта, він може взяти на себе відповідальність за транзакцію та не повідомляти про це у Держфінмоніторинг.

Суб'єкт первинного фінансового моніторингу може відмовити у проведенні операції, якщо бачить, що по ній є ризики.

Законом про фінмоніторинг також посилять контроль за грошовими переказами і почнуть перевіряти походження криптовалюта при великих операціях.

Дізнатися чи потрапила ваша компанія до графіка планових перевірок можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Крім того, ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини